La Saleta
Puig-reig

    Berguedà
    Fonollet
    Emplaçament
    km 10 de ctra. BV 4131 pista asfaltada en direcció S-W. Passada esgl. Fonollet trencall a esq.

    Coordenades:

    41.99129
    1.8337
    403396
    4649467
    Número de fitxa
    08175 - 236
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI-XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    En ruïna
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.:08174A011000720000HR
    Autoria de la fitxa
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

    Masia de petites dimensions en estat d'abandonament i semi-ruïna, que conserva la major part de la construcció. És una edificació de planta rectangular distribuïda en tres naus, tot i que la del costat de llevant sembla posterior. La coberta, en estat de ruïna, és de teula àrab a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana principal. Té planta baixa més un pis i sotacoberta. Els murs són de maçoneria, amb les cantoneres fetes de carreus, i a les façanes de ponent i migdia consten de petits contraforts. Les obertures de les finestres són fetes amb llindes, brancals de pedra i, algunes, amb escopideres. La façana principal de la masia, que dóna migdia, és força senzilla i compta a un portal d'arc rebaixat fet amb dovelles i diverses finestres de distribució poc regular. L'interior de la casa conserva l'estructura tradicional, amb estables, menjadores, etc, però totalment en ruïna. Al costat nord-oest té una gran pallissa en estat de ruïna i, a prop, un pou. Altres coberts són situats als costats de ponent i a migdia, davant de la façana principal.

    Forma part del nucli denominat Fonollet. El lloc de Fonollet ja apareix documentat l'any 983 en l'acta de consagració de l'església de Sant Llorenç, prop Bagà, i s'hi fa referència a cases, terres i vinyes. Des del segle XI era patrimoni de la família vescomtal del Berguedà i després passà als Templers i als Hospitalers. Al s. XVI la pubilla de la Sala es casa amb un fadristern de la Serra de Cap de Costa i a partir d'aleshores i fins a començaments del s. XX, la família propietaria manté el mateix cognoms. L'any 1745 en una visita pastoral d'Anton Larull, prior de l'Orde Militar de l'Hospital, en una delimitació de termes s'esmenten terres de Serra àlias Saleta de Fonollet.

    SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
    GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 1.18
    http://Fonollet.net SERRA, Rosa (2008). Sant Sadurní de Fonollet”
    SERRA, Francesc (2004). Serra de Capdecosta: genealogia d'una família berguedana, a L'EROL núm. 80, Berga.