La rectoria
Jorba

  Anoia
  Al nucli urbà a la Plaça de la Font, 3.
  Emplaçament
  A l’illa a l’est entre el Carrer de la sort i l’Avinguda Canaletes
  387.5

  Coordenades:

  41.60057
  1.54663
  378884
  4606450
  Número de fitxa
  08103 - 43
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Reformat el 1999
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  33323 Inventari de Patrimoni arquitectònic
  Accés
  Fàcil
  Residencial - cultural - productiu
  Titularitat
  Privada
  6993020CG7069S0001EA
  Autor de la fitxa
  Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

  Edifici de planta rectangular amb coberta de teula àrab a doble vessant i dues plantes, reformat a finals del segle XX. Correspon a una construcció feta amb blocs de pedra lleugerament carejada disposada en filades horitzontals tot lligat amb morter de calç. A la façana trobem diverses obertures seguint dos eixos de simetria. La porta principal és rectangular i està definida per grans blocs de pedra arenisca, la llinda d’una peça i grans dimensions té la data de 1888 i el  monograma de crist esculpit, el qual en origen anava pintat de vermell per destacar-lo, però perdut bona part del pigment. A tocar de la porta en trobem un altre de menors dimensions, també amb llinda de pedra on es pot llegir Façana reformada el 1999.

  Per sobre aquetes portes trobem dues finestres una per planta, també rectangulars. La del primer pis té brancals i llinda de pedra i un ampit motllurat. El segon eix de simetria està a l’est i s’observen tres finestres, una per planta, també quadrangulars i definides per blocs de pedra. La del primer pis conserva un ampit motllurat i la del segon pis, estreta i allargada té els brancals i llinda pintats de groc. Les obertures de la segona planta, segurament van ser parcialment transformades durant els treballs de restauració.

  El 25 de Juliol de 2010 la rectoria es va inaugurar com alberg pels peregrins del camí de Sant Jaume, que en una de les seves etapes passa pel municipi.

  Alberg pels peregrins del camí de Sant Jaume

  La rectoria correspon a una construcció del segle XVII. Una visita pastoral del 24 de novembre de 1685, el Bisbe Antoni Pascual fa elogis i dóna gràcies al compte Robres, per l'interès de la capella del castell, i per la donació de 300 lliures a les obres. Ha estat reformada durant els segles XIX i XX, tal i com es desprèn de les incripcions a les llindes de les portes, amb dates 1888 i 1999. 

  La rectoria podria estar aixecada sobre la capella romànica.
   

   

  Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba.