La Ramada Encantada
Perafita

  Osona
  Sector nord-est del terme municipal
  Emplaçament
  A tocar de la carretera BV-4131, punt quilomètric 1'400.

  Coordenades:

  42.07381
  2.11135
  426489
  4658353
  Número de fitxa
  08160-114
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00003
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La Ramada Encantada està situada al límit nord del terme municipal de Perafita i a tocar dels de Lluçà i Sant Agustí del Lluçanès, just sota la carretera BV-4341, en un punt elevat seguint la carena del serrat de les Cabrasses.
  Es tracta d'una esplanada rocosa de grans dimensions visible des de múltiples punts dels municipis veïns. L'esplanada, que pràcticament no conté cap tipus de vegetació, ocupa una superfície aproximada d'unes 2'5 hectàrees amb una llargada que supera els 300 metres de llarg i els 75 d'ample, seguint una direcció i una orientació sud-oest, que d'altra banda és la mateixa que segueixen la majoria de formacions rocoses de la zona.
  Al llarg de la gran esplanada hi ha diverses formacions rocoses peculiars, que han donat origen a la llegenda que explica el nom del lloc. Es tracta de trams on la roca mare queda quadriculada per talls perpendiculars que delimiten roques que sobresurten cap enlaire amb formes arrodonides degut a l'erosió. Algunes d'aquestes roques han arribat a desprendre's de la resta a causa de la constant erosió de la zona, totalment exposada a vents i pluges.