La Plana
Gaià

    Bages
    Sector oest del terme de Gaià
    Emplaçament
    Ctra. de Galera (BV-4402). Passat el km 1 pista direcció nord 3 km i trencall a dreta
    384

    Coordenades:

    41.92608
    1.88653
    407678
    4642168
    Número de fitxa
    08090 - 25
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002403400DG04D0001JR
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions mitjanes que ha estat força remodelada en els darrers anys però que conserva elements originaris interessants. Es troba emplaçada en un petit replà vora la vall del Llobregat. Consta d'un cos residencial, amb dos cossos adossats en forma de L (de planta baixa més dos pisos) més un altre edificació aïllada corresponent a l'antiga pallissa i les corts de porcs. El cos residencial ha estat ampliat a la dècada de 1950, quan s'hi va afegir la part posterior com a residència per als propietaris, mentre que la part davantera quedava per als masovers. L'obra es va dotar d'una estètica unitària de regust ruralista, caracteritzada per les parets pintades de blanc i ressaltant els diferents emmarcaments de les obertures amb pedra o maó. En aquest moment es va sobrealçar també el cos antic i se'n va remodelar la façana, de manera que ara es conserva una finestra i una porta antigues, amb llindes i brancals de pedra, mentre que la resta són obertures modernes, fruit d'una recomposició de la façana, que s'ha dotat també d'un porxo davanter. La part que ha conservat millor l'estructura originària és l'antic celler, situat als baixos de ponent. S'hi conserven dues tines cilíndriques, avui obertes i visibles, i dues de més petites i quadrades (aquestes últimes sembla que destinades a l'elaboració de vinagre). A la casa encara hi ha unes tres tines més que es mantenen cobertes.
    A llevant la construcció de l'antiga pallissa (obra de 1950) és formada per un cos amb dues plantes amb diverses arcades emmarcades amb dovelles que dibuixen un perfil dentellat en contrast amb la paret blanca. Adossat hi ha el cos de les porquerisses, d'una sola planta. Tot aquest conjunt ha estat adequat com a allotjament rural amb el nom de la Païssa, i s'han aprofitat les antigues compartimentacions per encabir-hi les habitacions. L'entorn de la casa és enjardinat i terrassat amb uns marges de pedra seca de gran qualitat.

    A la llinda del portal: 1713
    Inscripció en una pedra de la pallissa: MPG 1950

    No coneixem notícies antigues d'aquesta casa, que podria ser una construcció del segle XVIII sense que descartem, però, un origen més antic. De fet, en la inscripció del portal hi consta l'any 1713. En el Registre de la Riquesa de 1883 la casa de la Plana consta com a propietat de Josep Vilaseca, de Sallent, que també posseïa la casa de cal Ceba. L'heretat de la Plana abastava 75,67 ha, 26 de les quals eren conreades per 10 parcers. Fonamentalment estava dedicada a la vinya, i alguns d'aquests parcers sembla que tenien les seves tines enmig dels camps. A mitjans de segle XX els propietaris eren la família Perramon, de Manresa. Concretament, el 1950 Miquel Perramon va construir la pallissa i les corts de porcs, i entorn d'aquest any va fer també altres obres importants: el cos adossat posterior com a casa per als propietaris, l'enjardinament i la piscina, l'aterrassament de l'entorn i els marges de pedra seca... Després dels Perramon la propietat va passar a un tal Escrigues i, entorn de 1990, van adquirir la casa Miquel Casanovas Anglada i la seva muller Antònia Antonell Reguant, de Terrassa. Aquesta família ha continuat l'adequació i millora de la casa i l'entorn. Des de 2004 tenen obert l'establiment de turisme rural amb el nom de la Païssa.

    BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 84.
    IGLESIAS PERA, Lluís (2006). Pla Especial Urbanístic pel qual es cataloguen les masies i cases rurals del municipi de Gaià. Ajuntament de Gaià (document no aprovat oficialment), núm. 7.1, 7.2