La Numància
Orpí

    Anoia
    Carrer de la Numància. 08787. Orpí.
    Emplaçament
    Al sud del nucli de Can Bou, al carrer de la Numància.
    355

    Coordenades:

    41.52814
    1.60724
    383805
    4598325
    Número de fitxa
    08152 - 101
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    3985203CF8938N0001OH /3985201CF8938N0001FH
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

    Està situat al sud del nucli de Can Bou al carrer de la Numància. Es tracta d'un gran edifici de planta rectangular i que consta de tres plantes. Les seves dimensions aproximades són: uns 30 metres de llarg i uns 10 d'ample. Els murs estan fets amb carreus de pedra irregular en filades horitzontals i amb les façanes arrebossades i pintades de blanc ( en gran part de l'edifici). La coberta és a dues vessants ( est-oest) amb teula àrab.
    És un edifici que ha sofert diverses modificacions al llarg del temps, ja que es va construir com a mirador o assecador de paper i fou reconvertit posteriorment com a habitatges. Encara conserva però els trets distintius de l'edifici original com la planta i l'alçada, així com el nombre de finestres, que tot i això es va reduir per adaptar-ho als habitatges. Possiblement algunes de les entrades actuals, foren afegides o modificades posteriorment. Actualment està dividit en dos propietaris que ho van adaptar en diferents pisos independents.

    "La Numància" fou l'edificació construïda entre 1910 i 1920 al nucli de Can Bou i utilitzada com a mirador on s'estenia el paper a les fàbriques de Cal Serra i la fàbrica Nova durant el període en què els germans Forn i Marsal n'obtingueren la propietat. Hom atribueix el nom de "Numància" a aquesta edificació destinada a l'activitat paperera d'Orpí com a conseqüència de com l'ha anomenat la població de Can Bou fins a l'actualitat, els veïns actualment recorden els avis i familiars sentir anomenar l'edifici per aquest nom, tot i això aquest terme no té cap vincle amb l'activitat paperera de l'època i per tant desconeixem el seu origen.
    La tecnologia de l'època i la impossibilitat que presentaven algunes localitats com Orpí en referència al subministrament elèctric complicaven els processos productius. Les fàbriques de paper eren plantejades en els seus projectes d'edificació com a naus amb miradors on posteriorment s'estendria el paper i es completaria la fase prèvia a l'encolat i setinat, als miradors hi havia llargues files de cordes on es disposava el paper prèviament a preparar-lo per a l'escriptura i finalitzar el procés productiu. Tota la fàbrica era presentada com una infraestructura amb moltes finestres, tot i això, en aquest cas ambdues fàbriques feien ús d'un mirador que no estava adossat a les fàbriques.
    La història de la Numància s'inicia partint del seu origen com a edificació destinada a l'activitat industrial i paperera d'Orpí, tot i això, aquesta no finalitza dins el context esmentat sinó que connecta amb la mateixa història de la població del barri de Can Bou en finalitzar el seu període com a mirador de paper de la fàbrica Nova.
    L'any 1932 la família Mas va comprar la meitat oriental de la Numància, el seu comprador fou Josep Mas, conegut com "el vell Busquet", el qual decideix efectuar aquesta operació amb la intenció de reformar l'edifici i construir-hi un habitatge familiar. Els nous propietaris de la Numància eren una família d'orpinencs que tenia situada la casa just al costat d'aquest mirador de paper, casa que anteriorment rebia el nom de "Cal Busquet" i que fou l'origen del motiu que s'atorgaria a la façana oriental de la Numància a partir de la compra de Josep Mas. Actualment l'antiga casa de "Cal Busquet" segueix en possessió dels descendents del vell Busquet, sent l'edifici oriental de la Numància propietat Rosa Mas, néta de Joan Mas i l'antiga casa de Josep Mas de la seva besnéta Anna María Riba Mas. La distribució de l'edifici oriental de la Numància el subdivideix en diferents pisos, dels quals part estan en lloguer i part deshabitats. D'altra banda la façana occidental de l'edifici fou comprada per la Rita Pons Guitart, germana de Claudio Pons Guitart, alcalde d'Orpí durant els primers anys de la dictadura franquista, es tracta de la família coneguda amb el motiu de "Cal Perelló" a Can Bou. La transacció es va dur a terme durant el mateix període en què Joan Mas va comprar l'altra part de la Numància encara que no tenim constància d'una data concretada i verificada. A partir d'aquest moment la façana occidental de l'edifici rep el nom de Ca la Rita, amb motiu de la primera compradora de l'edifici. Actualment l'antiga propietat de la Rita Pons Guitart no forma part del patrimoni de la família Pons perquè fou venuda com dues cases particulars desvinculades l'una de l'altre.
    La importància de l'edifici en la conjectura actual del municipi i sobretot del nucli de Can Bou resideix en el fet que el nom que s'atorgà a l'edifici ha passat a ser el nom del carrer on es situa encara aquest antic mirador de paper i per tant recull la tradició de la població Orpí.

    Valls, Anna. Treballs de seguiment historiogràfic del municipi d'Orpí (sense publicar).