La Molina
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud-oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 3400 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 60'5

  Coordenades:

  41.93008
  1.98371
  415741
  4642513
  Número de fitxa
  08212 - 13
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  L'edifici presenta diverses ampliacions i reformes, que en la majoria dels casos combinen la totxana i el maó.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A00023
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La Molina està situada en una zona elevada sobre el torrent de la Molina o de Rocafesa coneguda com el pla de la Molina, a ponent de la riera de Relat.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum central de planta rectangular, composat per planta baixa, primer pis i golfes, i parets de càrrega de maçoneria de pedra. El pis de golfes i el cos de la dreta corresponen a una ampliació i estan construïts amb totxana i maó, i s'hi denota una cantonada diferenciada integrada al mur. Té teulada a doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud-oest, presenta a la part esquerra un cobert construït amb pedra i totxana i teulada a doble vessant que sobresurt perpendicularment. A la part dreta un porxo comunica amb el primer pis de la pallissa de dos nivells, emplaçada en un fort desnivell. La façana presenta dues portes. La de l'esquerra, que correspon al cos original, està emmarcada amb brancals de pedra i llinda de fusta amb la inscripció: Joseph Arnaus y Farreras 1816. Al primer pis hi ha quatre obertures, una de les quals és un balcó i a les golfes tres, la central de les quals és una reforma d'una obertura d'arc de mig punt, actualment tapiat.
  La façana sud-est queda parcialment tapada per diverses estructures de pedra parcialment derruïdes, deixant entreveure, només, un porxo sustentat per pilars de maó.
  La façana nord-est presenta cinc obertures, dues de petites dimensions a la planta baixa, dues a nivell de primer pis i una a les golfes, totes emmarcades amb maó.
  A la façana nord-oest s'hi adossa el cobert que sobresurt a l'esquerra de la façana principal a nivell de primer pis, deixant només una petita finestra de petites dimensions a la vista.
  A uns metres al davant de la façana principal s'hi ubica una estructura de pedra amb teulada de doble vessant derruïda, que delimita l'entrada a l'era situada davant de la masia.

  La masia de la Molina va ser edificada a principis del XIX per l'hereu del mas Arnaus. Pertanyia a la parròquia de Sant Miquel de Terradelles.