La Immaculada Concepció de Busquets
Perafita

  Osona
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  A 900 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 9'500.

  Coordenades:

  42.02591
  2.09885
  425399
  4653046
  Número de fitxa
  08160 - 6
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Presenta la teulada vella amb bigues i llates de fusta i l'interior s'ha anat deteriorant al llarg del temps.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00004
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La capella de la Immaculada Concepció es troba adossada a la façana oest de la masia de Busquets. L'edifici és de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, i els murs són de maçoneria de pedra irregular, parcialment arrebossats, amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
  La façana principal, orientada a l'oest, presenta un portal d'accés emmarcat amb brancals i arc rebaixat de pedra motllurada. A l'arc hi ha una data inscrita dins un segell esculturat: 1816 amb un dibuix i una petita creu intercalats. Als extrems de l'arc hi ha un dibuix esculturat que presenta una roda dentada amb una flor de sis pètals a l'interior. Sobre el portal hi ha un arc de descàrrega de maó parcialment tapiat per l'arrebossat escrostonat de la façana. Més amunt s'hi obre un òcul emmarcat amb pedra motllurada, i sota el carener hi ha la data pintada de 1830 amb una creu intercalada. Corona la teulada una petita creu de ferro.
  La façana nord presenta un petit cos adossat construït amb maçoneria de pedra irregular i cantonades de carreus de majors dimensions amb teulada d'una sola vessant.. En ell s'hi obre una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
  A la façana sud s'hi adossa un cos que correspon a la cisterna de la masia de Busquets. Aquesta està construïda amb un coronament format per dos pilars amb capitell motllurat i una teulada piramidal de 4 vents molt pronunciats, que es recolza sobre la teulada de la capella.

  La propietària explica que abans de la Guerra Civil espanyola hi havia hagut una imatge de la Sagrada Famíla dins la capella. L'església va ser saquejada durant la Guerra. Els antics masovers van ubicar a l'interior de l'església un molí fariner i també la van fer servir com a graner.

  GAVÍN, Josep M (1984). Inventari d'esglésies. Osona. Volum 15. Arxiu. Gavín.