La Fonda Sant Martí
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Sant Jordi 14, 08692-Puig-reig.
  Emplaçament
  Carretera de Casserres

  Coordenades:

  41.97459
  1.87712
  406968
  4647565
  Número de fitxa
  08175 - 209
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Eclecticisme
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1930
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 56
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7077208DG0477N0001GF
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  És un edifici de planta forma de “L” situat en un solar que fa cantonada entre els carrers Pau Casals i Sant Jordi de planta baixa i planta pis. Els murs exteriors són amb acabat de pedra sense revestir, i les portes i finestres emmarcades amb maó deixat vist. Els tancaments són alineats a totes les façanes excepte el balcó de la façana del carrer Pau Casals.

  El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies.
  Als anys vint del segle passat, es produeix una segonaetapa de creixement, marcda per la realització d'importants infraetsrcutures, tals com les escoles i l'hospital. D'aquesta època es també la Fonda de Cal Canal, coneguda als anys cinquanta del s. XX, amb el nom de "Las Maravillas", que destacava per la bona cuina i per les festes que s'hi organitzaven.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 52