La Creu Escapçada Els Prats de Rei

Anoia
Ctra. BV-1031, km 4'40
En un turó envoltat de bosc al costat d'un repetidor.
768

Coordenades:

41.69056
1.57521
381431
4616401
08170-75
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Medieval
XV?
Dolent
L'element està molt perdut.
Legal
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Religiós i/o funerari
BCIN, Decret 571/1963, de 14 de març.
Difícil
Sense ús
Privada
Varis propietaris
Jordina Sales Carbonell

En una zona boscosa, al peu d'un petit turó, en el punt de creuament de dos antics camins abandonats, es localitza una estructura de planta rectangular feta a base de tres graons de grans blocs de pedra tallats, sense cap mena d'argamassa, amb una alçada total de 1'16 m, que ha estat identificada com la base d'una creu de terme avui perduda. Actualment es troba parcialment colgada de terra i vegetació.

L'element s'ubica en un lloc boscós que, significativament, conté el microtopònim de 'La Creu Espapçada'. IMATGES 1-3: L'estructura després de la seva excavació l'any 1983 (fotos: Jordi Enrich).

Les creus de terme es documenten a Catalunya a partir de l'Alta Edat Mitjana i s'erigien en encreuaments de camins i a les entrades de la població, així com al límits dels termes municipals. Aquesta creu, ubicada just al límit del terme municipal dels Prats de Rei pel seu costat est, possiblement tingui orígens medievals, però se'n desconeixen referències i notícies històriques. Tot i que es tracta de la base d'una creu de terme, apareix com a jaciment arqueològic a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic (Anoia) de la Generalitat de Catalunya degut al fet que s'havia perdut la memòria d'aquest element arquitectònic, el qual va ser localitzat i excavat als anys 80' del s. XX i inicialment catal·logat com a túmul funerari prehistòric. Es dona la circumstància que just al costat hi ha el túmul prehistòric de Pedrafita.