La creu del Francès
Folgueroles

  Osona
  565 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.94188
  2.32221
  443816
  4643545
  Número de fitxa
  08083 - 167
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  L'any 1809, durant el conflicte bèl·lic de la guerra del Francès i amb l'arribada de les tropes napoleòniques a Folgueroles, dues famílies emparentades de la Ricardera (els de can Parés i els de can Lluçà, els homes de les quals eren cosins germans) dediciren marxar de la població ben aprovisionats i amagar-se a la bauma de Torrents, camuflada entre la vegetació de la baga de Torrents, i situada prop de la font de Forquers i de la font de la Reineta, d'on podien obtenir aigua fàcilment per a la seva subsistència. Tot i que portaren els suficients queviures per passar una temporada fora, ningú va pensar a agafar la sal. Així que els dos cosins tornaren a Folgueroles a buscar-la. Quan ja tornaven cap a la bauma, foren detinguts per dos soldats francesos a l'era on batien els habitants del carrer Nou (actual camp de futbol). Foren detinguts i torturats amb la mateixa sal que portaven (els anaren posant sal al nas i a la boca de mica en mica), fins que moriren ofegats. La creu fou erigida posteriorment per les famílies dels cosins, en el mateix lloc on ocorrogué el fatal succés.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 127, 309.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 93-94, 119.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xevi (1996). “La creu del Francès”. Festa Major de Folgueroles 1996. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.