La Cirera
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  A 700 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 61'5

  Coordenades:

  41.92461
  2.02025
  418763
  4641870
  Número de fitxa
  08212 - 26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  La masia presenta reformes amb maó als murs i a les obertures. Es conserva adossat part de la torre del castell de la Cirera.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.1652
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00105
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La Cirera està ubicada sobre un petit turó dominant la vall del riu d'Ases, prop del que havia estat l'església de Sant Julià de la Cirera i annexada a les restes de l'antic castell de Sa Cirera.
  El mas és de petites dimensions, de planta rectangular compost pper lanta baixa i primer pis amb teulada de doble vessant i aigües a la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb carreus treballats a les cantonades, una de les quals queda integrada al mur denotant una ampliació posterior.
  La façana principal orientada al sud-oest està vertebrada a través d'un imponent portal d'arc de mig punt adovellat flanquejat per dues finestres, la de l'esquerra emmarcada amb maó i la de la dreta emmarcada amb pedra. Al primer pis i sobre el portal s'obre una finestra emmarcada amb pedra bisellada. A la banda esquerra hi ha un balcó de nova construcció.
  La façana sud-est presenta dues obertures a nivell de primer pis, la de la dreta emmarcada amb pedra. Al a dreta i a nivell de planta baixa hi ha una porta amb brancals de pedra i llinda de fusta, actualment tapiada.
  La façana nord-est presenta sis obertures disposades irregularment que combinen pedra i maó en el seu emmarcat, tres d'aquestes obertures són espitlleres que remarquen el caràcter robust i defensiu del conjunt. A la part dreta de la façana hi sobresurt una cisterna construïda amb maó i una estructura d'ús agropecuari construïda amb pedra la qual té l'accés pel lateral dret.
  La façana nord-oest presenta una porta, una finestra i la comuna. En la part dreta d'aquesta façana s'hi ubiquen les restes de la torre circular que formava part del Castell de Sa Cirera. A la zona de ponent del conjunt s'hi troben diverses estructures d'ús agropecuari construïdes amb pedra i maó i teulada de doble vessant, alguna de les quals en mal estat de conservació.

  L'estructura del mas actual no és anterior al segle XV. És un mas simple que possiblement es bastí després de la decadència del castell de Sa Cirera, iniciada després de la revolta remença. Presenta una part reformada al segle XIX.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.