La Carrera
L'Estany

    Moianès
    Pla de la Carrera, s/n
    Emplaçament
    Al camí de Muntanyola.
    858

    Coordenades:

    41.87054
    2.12003
    426975
    4635777
    Número de fitxa
    08079 - 13
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Segle
    XIII-XVII
    Estat de conservació
    Regular
    Desgast propi del pas dels anys a l'edifici principal amb un cobert enrrunat.
    Protecció
    Inexistent
    Catàleg de masies i cases rurals, núm.10
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si IPA 16471
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08078A00200150000BM
    Autoria de la fitxa
    Anna Chàvez Calm - Isidre Pastor Batalla

    La Carrera és una masia antiga situada al límit oest del pla de la Carrera, a l'est del terme municipal de l'Estany. A l'est, al pla, predominen les terres de conreu, mentre que a l'oest el terreny s'eleva i abunda el bosc de pi i alzina. La Carrera és una masia de grans dimensions formada per un volum principal i tres volums secundaris annexats, tots construïts en pedra i d'un sol nivell d'alçat. El volum principal és de planta rectangular i té la coberta de teula àrab de dos aiguavessos amb el carener paral·lel a la façana principal és de planta baixa, pis i golfes amb una superfície construïda de 562 m2. A causa del desnivell del terreny, l'accés es fa per ponent directament des de la primera planta. El portal és d'arc pla de pedra carejada, com també ho són les finestres, algunes de les quals presenten ampits motllurats. La façana de sol ixent està formada segons tres eixos definits per obertures d'arc pla de pedra. En destaca la central del primer pis, on hi ha inscrit l'anagrama de Crist "IHS". Entre dues d'aquestes finestres s'observa una reconstrucció del mur feta amb maó. El parament dels murs és de pedra irregular disposada en filades, havent perdut la pràctica totalitat de l'arrebossat original. Cal destacar una finestreta tapiada d'arc rodó.
    A l'altre costat del camí es conserva una pallissa en mal estat estructural, que s'obre formant un arc de punt rodó de pedra.

    Avui és propietat dels descendents del baró de Maldà.

    El mas és documentat des del s. XIII. Segurament, el mas generà el cognom homònim, el qual fou molt abundant a l'Estany.

    AADD (2009). Aproximació a la toponímia del Moianès. Rafael Dalmau Editors.
    Catàleg de Masies. Text refós del Pla Especial del Catàleg de Masies i cases Rurals situades en sòl no urbanitzable (2014). Ajuntament de l'Estany. Federació de Municipis de Catalunya FEC, Universitat de Vic, Fundació Mas i Terra, Fundació Privada.
    COSTA, Enric (2003). Inventari de recursos turístics del Moianès, Inèdit, Moià.