Jaciment paleontològic Ribera de Vilada
Castell de l'Areny

    Berguedà
    A la meitat sud del terme municipal.
    765

    Coordenades:

    42.1556
    1.94937
    413201
    4667587
    Número de fitxa
    08057 - 157
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Jaciment paleontològic
    Cenozoic
    Paleògen
    Segle
    40 a 48 MA
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA 21644
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    diversos propietaris.
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Jaciment paleontològic a l'aire lliure, la seva àrea de localització ocupa els municipis de Castell de l'Areny i de Vilada. Es tracta d'un jaciment d'ictiofauna corresponent a la Formació Vallfogona, pertanyent a la tectònica del Mantell del Cadí, la qual és del període Lutecià, en concret Eocè mitjà, de 40 a 48 milions d'anys. "Aquesta Formació Vallfogona és una unitat al·lòctona del mantell d'encavalcament del Cadí, situada en el flanc sud del sinclinal de Ripoll. Aquesta formació consisteix en una successió de nivells decimètrics de calcàries amb laminació mil·limètrica, margues i gresos, que s'interpreta com turbidites (sediments d'esllavissades) de vora de la conca marina, tenint la formació un gruix de 850 m en aquesta zona" (CARRILLO: 2012). Segons els especialistes J. Gaudant i P. Busquets (1996), consideren aquestes turbidites el resultat d'una sedimentació marina propera a la cosa, de poc gruix (menys de 100 m), i que és caracteritza per la manca de restes de vida bentònica i per presència de microfauna d'origen continental, fulles d'arbre i també s'hi ha localitzat una formiga. Sembla que la fossilització dels peixos es va produir en un solc turbidític de fons anòxic sense presència bentònica, d'altra banda, la presència de microfòssils continentals s'interpreta com una aportació deguda a les esllavissades.

    De l'estudi de les troballes del jaciment de Borredà, J. Gaudant i P. Busquets van concloure l'existència de dos holotipus: el "Spratelloides eocaenicus" i el "Gobius? Praecursor". A més de peixos de l'Ordre Perciformes i Subordre Percoidei, dels quals no van poder avançar més en la seva classificació. Els peixos gòbids localitzats a Borredà són les descobertes més antigues de la família Gobiidae del registre paleontològic. Per l'elaboració de la fitxa s'han utilitzat les informacions de la fitxa realitzada per l'IPAC - Albert Vidal, del Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

    La troballa casual d'un fòssil de peix ha permès la identificació i registre d'aquest jaciment. El fòssil es va trobar dins el terme municipal de Castell de l'Areny i està en bon estat de conservació. La formació relacionada amb aquesta descoberta correspon a la mateixa que el jaciment de Borredà, en el qual anys 80 del segle XX uns estudiosos i afeccionats a la paleontologia van localitzar una vintena de peixos fòssils, en concret a la zona nord de Borredà, corresponent també a la Formació Vallfogona. El Centre d'Interpretació de la Natura del Museu de Berga té exposats dos d'aquests fòssils de peix, els altres estan dipositats i cedits pel seu estudi en el Museu Geològic del Seminari de Barcelona.

    CALZADA, S. (1983): "Sobre dos peces eocénicos hallados en Cataluña". COL-PA, Universidad Complutense. CARRILLO, E. (2012): Les evaporites de la conca Sud-pirinenca Oriental (Cuisià superior-Lutecià): Sedimentologia i Estructura. Tesi doctoral GAUDANT, J., BUSQUETS, P. (1996): Una ictiofauna de la formación de Vallfogona " Unidad del Cadí (Eoceno marino del dominio Prepirenaico Catalán). Matalleria " MGSB. MARMI, J., BARNIOL, P., VILADRICH, LL. (2007): "La colección del museu de ciencias naturales de Berga como muestra de la diversidada paleontològica de la comarca del Berguedà". Actas del III Encuentro de Jóvenes Investigadores en Paleontología. MARMI, J. (2000): "El Berguedà durant el Cenozoic". L'Erol, núm. 64. Àmbit de Recerques del Berguedà. VILADRICH, LL. (1991): "Fossilorum". L'Erol, núm. 34. Àmbit de Recerques del Berguedà.