Jaciment de Sant Miquel de Fonogedell
Casserres

    Berguedà
    Fonogedell
    Emplaçament
    Pel camí de Cardona fins arribar a Can Camandai on cal trencar en direcció sud
    406

    Coordenades:

    41.98924
    1.81492
    401837
    4649261
    Número de fitxa
    08049 - 27
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    IX-XV
    Estat de conservació
    Regular
    Es desconeix si hi ha estructures i el seu estat.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, CC.AA 15284
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08048A01100008
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    En un camp situat a llevant i al peu de la codina que ocupa l'església romànica de Sant Miquel de Fonogedell, es localitzaren una cinquantena de fragments ceràmics, la majoria corresponen a la plena edat mitjana, però també hi ha produccions que podrien ser anteriors al segle X, amb presència de pastes granuloses.

    Entre els anys 1997 i 2000, a la comarca del Berguedà, es van realitzar un seguit de prospeccions arqueològiques integrades en un projecte de recerca dins el Departament de Ciències de l'Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona amb el nom "Evolució del poblament a la plana central del Berguedà des de l'època del baix imperi fins l'alta edat mitjana". Tenia per objectiu estudiar l'evolució del poblament durant la transició a l'edat mitjana en aquesta zona.

    AA.VV (1991). Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
    CAMPRUBÍ, J. (1998). "La funció dels castra i la seva relació amb les parrochiae en el procés d'estructuració territorial del berguedà"; dins II Congrés Internacional d'Història dels Pirineus. Girona.
    CAMPRUBÍ, J. i MARTÍ, R. (1998). "La xarxa castral de la plana central del Berguedà. Primers resultats d'un projecte de prospecció arqueològica"; dins I Simposium d'Arqueologia Medieval. Homenatge al professor M. Riu. Berga.
    MARTÍ, R. (2001). "Estrategias de conquista y ocupación islámica del nordeste peninsular. Dimensión arqueológica de la toponímia significativa"; dins V Congreso de Arqueologia Medieval Española. Valladolid, pàgs. 727-731.
    MARTÍ, R. (2001). "Palacios y guardas emirales en Catalunya"; dins II Congresos de Castellología. Alcalà de la Selva (Terol).
    MARTÍ, R. (1999)."Palaus o almúnies fiscals a Catalunya i a Al-Andalus"; dins Les societés méridionales a l'age féodal. Hommage à Pierre Bonnassie. Toulouse.
    MARTÍ, R. i SELMA, S. (2002). "Fortificacions y toponimia Omeya en el este de Al-Andalus", dins mil anos de fortificaçoes na Península Ibérica e no Magreb (500-1500). Simposio internacional sobre castelos. Lisboa, pàgs. 93-104.