Jaciment arqueològic de Puig Madrona
El Papiol

    Baix Llobregat
    Muntanya del Puig Madrona
    Emplaçament
    Al cim de la muntanya anomenada puig Madrona o Puigmadrona
    340

    Coordenades:

    41.45115
    2.02376
    418459
    4589301
    Número de fitxa
    08158 - 78
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Segle
    VIIaC-IaC
    Any
    -650/-50
    Estat de conservació
    Regular
    Afectat per remocions de terres
    Protecció
    Legal
    BPU. ARQ01. Catáleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CA.
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    08157A00300036
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo Gabaldón

    Jaciment d'èpòca ibèrica en superfície, situat a la carena que separa els termes del Papiol i Valldoreix, hi ha el Puig Madrona, turó pissarrós a sobre del qual apareixen restes de ceràmica en superfície. Al cim mateix es veuen habitacions excavades a la roca. Les restes ceràmiques en superfície són típicament ibèriques. Durant la darrera actualització de la carta arqueològica no es va poder constatar la presència d'habitacions del possible poblat ibèric, però sí hem observat la presència de material ceràmic d'època ibèrica, no al cim sinó en la vessant que desemboca a l'ermita.

    Per accedir al jaciment des de Sant Cugat del Vallès, s'ha d'anar a la urbanització Valldoreix. Un cop aquí s'ha d'agafar el Passeig de la Guineu, en direcció oest per la pista forestal coneguda com Camí de la Salut. Des de final de la urbanització fins a l'ermita de la Salut hi ha 1 km aproximadament. Des de l'ermita hi ha un petit corriol, en direcció nord, fins a la muntanya Puig Madrona. L'accés es pot realitzar des d' El Papiol, on situat en el nucli urbà d' El Papiol cal agafar el carrer de Ca n'Esteve, que es converteix en el Camí de Ca n'Esteve, on es circula per una pista forestal. En cada intersecció es marca l'accés al Puig Madrona o l'ermita de la Salut. Un cop s'ha accedit des de Sant Cugat del Vallés o des d' El Papiol a l'ermita de la Salut, cal deixar el cotxe, i en direcció al nord per un corriol, s'aixeca una muntanya ocupada per una torre de vigilància del Parc de Collserola, és on se situa el jaciment.

    Es tracta d'un lloc d'habitació amb estructures conservades datat en el moment ibèric ( -650 / -50).

    Cercador del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya: Patrimoni Arqueològic - Gencat. http://invarque.cultura.gencat.cat/
    Solias, J.M. (1990, inèdit) El poblament del curs inferior del Llobregat en època ibèrica i romana. Tesis doctoral. Universitat de Barcelona.