L'escultura "Homenatge a Alfons I el Trobador" és obra de Josep Plandiura Vilacís. És de format mitjà i està realitzada en hacer F-6 sorrejat i patinat, sobre una base allargada de formigó. Les seves mides són 2,1 m d'alçada per 0,4 m d'amplada.
A la base de formigó hi ha dues plaques metàl·liques: en una d'elles hi ha la següent inscripció: "ALFONS I EL TROBADOR Nascut a Sant Pere de Vilamajor el 1154 Mort a Perpinyà el 1196". A l'altre, hi ha un dels poemes del rei:
"Per manthas guizas m'es datz
jois e deports e solatz
que per yergiers e per pratz
e per foillas e per flors,
e pel temps qu es refrescatz,
aug alegrar chantadors;
mas al mieu chan neus ni glatz
no m notz, ni m ajud estatz
ni re for Dieu et Amors.
ALFONS I"
Josep Plandiura Vilacís (Taradell, 1943):
És un escultor i artista multidisciplinari amb reconeixement internacional. La seva obra es caracteritza pel gran format, com la porta del Museu Diocesà de Barcelona o l'escala del Teatre de Granollers. També són notables les obres de format més reduït per a col·leccions particulars.
L'any 1987 va coordinar el worksop dirigit per l'escultor anglès Anthony Caro a la Casa de la Caritat, actual seu del Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Tanmateix, va participar com a artista convidat al Triangle Artist's Workshop en Pine Planes (Nova York). Ha col·laborat amb els arquitectes Frank Gehry, Susan Nardulli i Paul Lubowicki i amb els escultors Anthony Caro, Thomas Grimsey, Roger Mack y Erwin Regler.
L'any 1988 va participar en la fundació del Centre d'Art Contemporani La Rectoria a Sant Pere de Vilamajor, un espai amb caràcter multidisciplinari per a l'experimentació artística.
La seva obra es troba a diversos espais públics d'àmbit nacional i internacional.
Història
Aquesta escultura, tal i com indica el seu nom, és un homenatge al rei Alfons I el Trobador que, segons la tradició, va néixer al palau comtal de Vilamajor. Era fill del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i de la reina Peronella d'Aragó i en néixer, va ser anomenat Ramon, nom que va canviar posteriorment pel d'Alfons.
Bibliografia
LA MONGIA DE VILAMAJOR. Punt d'informació del Parc Natural del Montseny i de Sant Pere de Vilamajor (2014) Església de Sant Pere, la Catedral del Vallès (fulletó informatiu). Sant Pere de Vilamajor: Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis. Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor.
JOSEP PLANDIURA: www.plandiura.net/