Himne de l'Arbre Fruiter
Moià

  Moianès
  Arxiu-Biblioteca, Ajuntament.

  Coordenades:

  41.81466
  2.11514
  426505
  4629577
  Número de fitxa
  08138 - 243
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1905
  Joan Maragall i Enric Morera.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Himne dedicat a l'Arbre Fruiter i a la Festa de l'Arbre Fruiter creada per la Lliga de Defensa de l'Arbre Fruiter i per iniciativa del tenor Francesc Viñas i Dordal. La primera edició de la festa va ser l'any 1905.
  La lletra d'aquest himne amb lletra del conegut poeta Joan Maragall i amb música del cèlebre Enric Morera diu:
  - " Cantem plantant, plantem cantant/que tot és vida/ Els bons plançons, amb uns bons cants/fan més florida/ En terra l'hem clos/ Au! Fes-t'hi ben gros!/Arbre, cuita, cuita/ Els cants són les flôs/els fets són la fruita/ Donem-li el bon jorn/ Dansem-li a l'entorn/ Alça! Aire, aire!/ El seu bon retorn/no pot trigar gaire/ Ai, quina verdor!/ Ai, quina abundor/ Mira! mira! mira!/ Tot ell és dolçor/i el vent hi sospira/ Com ell, bons germans/creixem forts i sans/ Pluja, sol, davalla!/ Els xics se fan grans/ Amunt, jovenalla!/ Cantem plantant, plantem cantant/que tot és vida/Els bons plançons, amb uns bons cants/fan més florida ".-

  Una de les partitures originals es troba a l'Arxiu Municipal. La partitura esta titulada: "A Francesc Viñas/" Himne de l'Arbre Fruiter "/Coro d'homes à veus solas" i signada: " lletra de Juan Maragall/Musica de E. Morera/Sitges, Abril de 1905 ".
  L'Himne és interpretat per un cor de cantaires a la cloenda de la Festa de l'Arbre Fruiter el 16 d'agost, normalment al Parc Municipal.
  En la pàgina principal de la partitura (n'hi ha tres) hi ha escrit el número de inventari 1012.

  Va ser creat l'any 1905 pel poeta Joan Maragall i el mestre Enric Morera per la Festa de l'Arbre Fruiter que es va celebrar a la vila de Moià el 16 d'agost de 1905 i que va ser executat per un nombrós cor del poble.

  Ajuntament de Moià (1913); Archivos del Ayuntamiento de Moyà. Francesc Viñas. núm. 3. Pàg. 29. Lliga de l'Arbre Fruiter. Impremta-Inglada & Cia.. Barcelona.
  www.festes.org