Hidroelèctrica del Segre
Martorell

  Baix Llobregat
  Plaça Maria Canela, s/n, Passatge Central Elèctrica, s/n

  Coordenades:

  41.47709
  1.92288
  410068
  4592281
  Número de fitxa
  08114-144
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1933
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
  Autor de la fitxa
  Dídac Pàmies Gual. SPAL

  El que es conserva és l'antic magatzem de planta rectangular i coberta a dues aigües amb grans finestrals tripartits.

  La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 33 BPU-03.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  Inicialment era una empresa de subministrament elèctrica modesta, coneguda com las fábricas de luz. L'inici de l'activitat es dur a terme a la colònia fabril Gomis de Monistrol de Montserrat (Bages) quan a la dècada de 1910 el germans manresans Joaquín i Enrique Gomis van començar proporcionant energia a la colònia fabril que era propietat del seu pare, Francisco Gomis Soler. Van anar construint i adquirint una xarxa d'hidroelèctriques conegudes com las fábricas de luz que dotaven d'electricitat fàbriques i enllumenat de poblacions properes; entre aquestes centrals s'hi trobava la de Martorell. El 7 d'abril de1945 es va constituir com a societat amb el nom de Fuerzas Hidroelèctricas del Segre i va començar la producció massiva d'electricitat.
  La hidroelèctrica va fer un salt qualitatiu que la va portar a ser una des tres més importants de la Catalunya de mitjans de segle XX. Al 1988 va ser absorbida per la seva major competidora Fuerzas Eléctricas de Catalunya (FECSA). El que es conserva és l'antic magatzem quan l'any 1999 es va construir un edifici d'habitatges i va desaparèixer la resta. Es va cedir a l'Ajuntament per equipament i el va rehabilitar l'escola taller la Via l'any 2007.

  PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.