Gorg de la passera de can Bosc
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Montmany. Sot del Bac
  Emplaçament
  Riereta. Sota Can Bosc.

  Coordenades:

  41.72704
  2.2807
  440175
  4619720
  Número de fitxa
  08134-209
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A09001
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  La riera de Vallcàrquera presenta al seu tram baix una sèrie de formacions rocoses que l'aigua ha obert donant formes diverses, una de les més rellevants, és sense cap mena de dubte aquest petit gorg. Aquest clot més o menys pregon es troba obert en el llit d'un corrent d'aigua, on aquesta s'entolla o alenteix el seu curs. Està format per un saltant d'aigua, més o menys abundant, segons la pluviositat de la temporada, i que dóna a una petita bassa natural de la que s'escola l'aigua que continua per la riereta vers el nord-oest. En aquest punt també es documenta una intensa fauna i flora típica de la zona de ribera. Les riuades i l'artificialització de la ribera del Congost han disminuït la presència d'arbres de ribera que afortunadament encara és prou important en el conjunt del terme gràcies a la pervivència de zones com la verneda de Vallcàrquera i, en menor mesura, als bosquetons de ribera del torrent del sot del Bac, de la riera dels Sots Feréstecs i de petites torrenteres del municipi.

  Aquest gorg obert a la riera de Vallcàrquera, està situat al peu de Can Bosc, abans d'arribar al tram conegut com la Riereta i de desguassar al riu Congost. Les lleres dels cursos fluvials han estat un lloc de pas obligatori per les diverses espècies tan d'animals com pels humans. Es tracta d'un espai que ben segur va ser utilitzat per abeurar o abastir-se d'aigua, un lloc de pas i punt de trobada al llarg del temps i, a més a més un hàbitat natural per a les nombroses diverses espècies de ribera. A nivell antròpic el seu ús també ha estat divers; des de bassa per regar els horts propers, també com a punt d'abastiment d'aigua i energia; així com d'espai per a diverses activitats de lleure, lloc de passeig i per banyar-se. La seva proximitat al mas Bosc documenta el seu ús antròpic des de la baixa edat mitjana, tot i que de ben segur, aquest es podria recular fins a la prehistòria.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.