Goigs de Santa Maria de Foix
Torrelles de Foix

    Alt Penedès
    Església de Santa Maria de Foix
    Emplaçament
    Santuari de Santa Maria de Foix

    Coordenades:

    41.41503
    1.56404
    379993
    4585826
    Número de fitxa
    08288 - 71
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Contemporani
    Segle
    XVIIII-XX
    Any
    1716
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Els goigs de Santa Maria de Foix es canten en honor a la Mare de Déu de Foix al Santuari homònim, principalment el dia de la seva festivitat, el dilluns de Pasqua. També es canta el dia 8 de setembre, festivitat de les Mares de Déu Trobades i per la festa major del terme, el mes de juliol. Se'n coneixen una trentena, essent la més antiga coneguda de l'any 1716 i la més moderna de 2017. Es coneixen també impressions de l'any 1887 i 1959, aquest darrer amb música de Josep Maideu i Auguet, prevere. Els arranjaments musicals darrerament els havia fet Manel Cervera (1915-2015), qui va fundar la coral de Foix, l'any 1990 i la va dirigir fins el 2004. La tornada actualment fa: "Puig de Foix sou la alegría, Oh Maria! Mare de Déu agraciada i de Foix intitulada".

    El mes d'abril de 2019 es va presentar el llibre que els estudi a i en recull una trentena.

    L'origen del costum de cantar els gojos dedicats a les Mares de Déu es remunta al segle XVI, durant el qual moltes de les confraries, especialment la del Roser, fomenten arreu aquest tipus d'esdeveniments musicals, introduïts dins les cerimònies religioses. El costum de cantar els gojos era molt més freqüent a l'antiguitat, ja que normalment eren cantats al final de cada celebració eucarística important.

    SOLÉ, Joan; PARELLADA, Albert. 2019. Els goigs a Nostra Senyora de Foix, advocada i patrona del Penedès. Gogistes Penedesencs i Ajuntament de Torrelles de Foix.