Goigs de Sant Sebastià
Calaf

    Anoia
    Calaf
    Emplaçament
    Alguns exemplars es troben a l'arxiu municipal, i al parroquial.
    764

    Coordenades:

    41.72625
    1.50398
    375572
    4620464
    Número de fitxa
    08031 - 100
    Patrimoni documental
    Tipologia
    Fons documental
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Calaf
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

    Es conserven diferents exemplars dels Goigs de Sant Sebastià, tots de mides molt semblants. El text s'articula en tres columnes amb corondell i tots ells estan emmarcats en una orla decorativa i inclouen la imatge de l'advocació, en alguns casos adornada amb motius tipogràfics. Tots els exemplars estan impresos a una tinta (negre, marró o blau), excepte un, que està imprès a dues tintes (negre i marró).

    Els goigs són composicions poètiques populars de temàtica religiosa per ser cantades. Inicialment lloaven la Mare de Déu, però més endavant també es van composar goigs en honor de Déu i dels Sants i Santes. La seva plasmació en paper no va començar fins els segles XVI-XVII. Als goigs dedicats als Sants i Santes, com és el cas dels Goigs de Sant Sebastià, aquests són invocats per fer d'intercessors davant la Verge o, en última instància, davant Déu. També és freqüent que els goigs narrin la seva vida, els fets prodigiosos que realitzaren o els seus martiris.
    Pel que fa a la cronologia dels Goigs de Sant Sebastià, les referències de la lletra a la capella del sant permetrien situar-los a finals del segle XVII o inicis del XVIII, coincidint amb l'edificació de la mateixa o amb els primers anys de la peregrinació. L'última edició dels Goigs va ser editada l'any 1992 per la Llibreria Graells, amb el text revisat per Valentí Miserachs i amb una petita nota històrica de Joan Graells. Altres impremtes que anteriorment van imprimir aquests goigs són la Impremta de Josep Roca de Manresa (1924) i la impremta J. Oller de Calaf (1940-1960).

    Bisbal, M. A.; Miret, M. T.; Moncunill, C. (2001). Els goigs a la comarca de l'Anoia. Barcelona : Fundació Salvador Vives i Casajuana.