Goigs de Sant Hipòlit Sant Hipòlit de Voltregà

Osona
Carrer de l'Església, 6
Es canten a l'església parroquial de Sant Hipòlit de Voltregà
532m

Coordenades:

42.01598
2.23726
436847
4651832
08215-189
Patrimoni immaterial
Música i dansa
Contemporani
Popular
XXI
2010
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Pública
Adriana Geladó Prat

"GOIGS EN HONOR DEL GLORIÓS MÀRTIR SANT HIPÒLIT
QUE ES VENERA A LA PARRÒQUIA DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ, COMARCA D'OSONA, BISBAT DE VIC
Cavaller molt gloriós,/nostre patró i advocat:/Hipòlit, de Voltregà,/a Jesús pregueu per nosaltres.
Baix les banderes servíeu/de l'Emperador romà,/quan el nom de cristià/amb gran ràbia perseguíeu;/però de tan embravit/tornàveu dolç d'esperit./ Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
A Sant Llorenç empresonàreu/ple de santedat i esforç,/i que mostrés els tresors/de l'Església demanàreu;/en el Crist creguéreu vós,/quan ell us hagué parlat./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Amb promeses i amenaces/el vil tirà pretengué,/apartar-vos de la fe/però en va foren ses traces:/manant, irat i feroç,/vostre cos fos llastimat./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
I ordenà que us traguessin/el vestit de cristià,/i amb pedres va instar/vostra boca colpegessin;/pretenent amb gran vigor/deixéssiu el començat./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Veient que així, no podia/assolir el seu intent,/amb vares, encontinent,/us feu ferir amb malícia/i que vostre forçut cos/amb ferro fos torturat./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Enmig de les proves dures,/ple el cor de fe i d'amor,/demaneu a les criatures/segueixin Jesús Senyor,/animant-les sens repòs/a seguir el camí marcat./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Passats els segles, eixa vila/us venera amb devoció/puix tenint-vos per patró,/us preguem, en l'esperança,/perquè així ens guieu vós/amb l'exemple cristià./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Atorgueu al nostre poble,/i a tots els seus vilatans,/pau, salut i caritat,/perquè sense defallença,/vós sigueu el bon model/que ens dugui dalt del cel./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Doneu també a les masies,/i a tots els seus habitants,/seny i pau i bon treball/perquè de la terra n'isqui/l'aliment per a vostra gent/que la vida fa plaent./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
Protegiu tots els nostres joves,/mostreu-los el bon camí:/que seguint, com vós, el Crist,/transformin el nostre món,/amb la pregària insistent/de la comunitat fervent./Hipòlit, de Voltregà, a Jesús pregueu per nosaltres.
PREGUEM
Déu omnipotent i etern, que féreu a Sant Hipòlit, Sant Poncià i companys la gràcia de lluitar fins a la mort per la justícia; concediu-nos, per la seva intersecció, de suportar per amor vostre les adversitats i d'avançar amb totes les forces cap a vós, que sou la nostra vida. Per Crist Senyor Nostre".

La imatge ha estat extreta de l'espai web Bibliogoigs.

Els actuals goigs de Sant Hipòlit s'entrenaren el dia 13 d'agost de l'any 2010, per la Festa del patró de la vila. L'adaptació de la lletra és obra de Mossèn J. Castellet i la música de J.M. Carbonell. L'edició en paper és obra de J. Capdevila i J. Arimany, i compta amb una estampa central extreta d'uns goigs impresos a Vic l'any 1828 i una orla que els emmarca extreta d'uns altres goigs datats al segle XIX, i impresos a Mataró.

Http://bibliogoigs.blogspot.com/ [Consulta: 02-11-2019].
Https://algunsgoigs.blogspot.com [Consulta: 02-11-2019].