Gegants d'Olost
Olost

    Osona
    c. Escoles, 6. Nucli urbà d'Olost. Olost

    Coordenades:

    41.98527
    2.09757
    425245
    4648535
    Número de fitxa
    08149 - 161
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1986
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Accés
    Restringit
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament d'Olost. Plaça Major, 1. 08516. Olost.
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Els gegants d'Olost van ser construïts i dissenyats per l'escultora d'Olost Dolors Coromines i Blanch juntament amb la participació dels veïns i artesans del poble. La parella de gegants, construïts amb poliuretà, fusta i ferro, són el Perot Rocaguinarda, bandoler d'Oristà (personatge històric) i Mercè de Pecanins, un personatge fictici que hauria estat l'amant del bandoler. El gegant Perot té una alçada de 4'20 metres i un pes de 76,50 quilos, porta barba i va vestit amb barret d'ala amb una ploma, capa, camisa, armilla i porta una petita bossa pels diners i un trabuc. La Mercè, de 3'80 metres d'alçada i 62 quilos, representa una noia del Lluçanès de principis del segle XVII, porta el cabell recollit, arracades, un penjoll i va vestida amb camisa, cosset i vestit florejat. A la mà esquerra porta un cistell amb flors.

    A l'ajuntament d'Olost es conserva un ampli reportatge fotogràfic i documental, format per 6 àlbums fotogràfics, on hi ha tot el procés de construcció dels gegants, el finançament per la construcció, la recapta econòmica dels veïns, la inauguració, sortides, les trobades i festes on participaven els gegants així com un recull de notícies i articles referents als gegants d'Olost des de la seva creació.
    La imatge s'ha extret de la pàgina web de l'ajuntament d'Olost: www.olost.cat

    Els gegants van ser construïts l'any 1986 a l'antiga fàbrica de la Vila, actualment desapareguda, gràcies a l'empenta d'un grup de persones animats a preparar una cercavila per la festa Major. Els gegants van ser dissenyats per la Dolors Coromines i va participar molta gent en la seva creació; les dones del poble els van fer els vestits; Rober Uribe (de Vic) els va pintar; el trabuc i l'ornamentació els va fer l'artesà olostenc Josep Buxó; els objectes de pell els va fer Joan Sala, d'Olost, i les joies la Merche i el Jose de Sobremunt. Per tal de costejar la creació dels gegants, que van costar 1.053.744 pessetes, es va demanar finançament a diverses caixes i entitats bancàries així com a les diverses administracions públiques (Diputació i Generalitat de Catalunya). També es va organitzar una recol·lecta econòmica pel poble on hi van participar la major part dels veïns. Acompanyant els gegants es va organitzar un grup de grallers, inicialment amb l'adquisició de 9 gralles.
    La inauguració dels gegants es va fer el dia 19 d'abril de l'any 1987, dia de Pasqua, en el marc d'una gran celebració per presentar els gegants, on van actuar els castellers de Terrassa i convidaren diversos gegants de pobles i ciutats properes (Tona, Sallent, Prats de Lluçanès, Santa Maria d'Oló, Centelles, Manresa, Vic, Sant Vicenç de Torelló, Sant Bartomeu del Grau i Aiguafreda). A partir d'aquell moment els gegants d'Olost van recórrer gran part de Catalunya i Andorra i se'ls van afegir com acompanyament 4 nans que representaven els dos bàndols enfrontats durant el segle XVII, els nyerros i els cadells. Cada any, el dia de Pasqua, celebraven una trobada de gegants al poble d'Olost. Aquesta trobada gaudia d'una gran participació de públic que arribà a congregar els anys 90 fins a 3000 persones.
    Actualment els gegants i els nans, acompanyats amb els grallers d'Olost, només surten el dia de la festa Major en sortir de missa ja que falta un colla gegantera que els faci sortir durant la resta de l'any.

    PLANS, Rafael (2003). Olost. Història i històries. Ajuntament d'Olost.
    REIXACH, Roser (1988). "En Perot i la Mercè són els dos gegants genuïns del Lluçanès" dins el 9 Nou, 12 d'agost de 1988.
    www.olost.cat