Gegants
Moià

  Moianès
  Casc Urbà- Pl. Sant Sebastià s/n
  Emplaçament
  Actualment estan a l'entrada del primer pis de l'Ajuntament.

  Coordenades:

  41.81276
  2.09701
  424997
  4629382
  Número de fitxa
  08138 - 249
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX-XXI
  Gegants Prehistòrics: J. Grau (2007)
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  La parella de gegants antics està formada per un que representa el rei Ferran el Catòlic, i la geganta que representa la reina Isabel I. Els dos van tocats amb les seves corones reials i van acompanyats d'un gegantó més petit anomenat Trapella.
  La segona parella, més moderna, està formada per un gegant prehistòric amb el tors nu, barba i amb una destral prehistòrica, anomenat Toll, i la geganta prehistòrica vestida també amb pells naturals amb cistell ple d'herbes remeieres i punxó al cap, i de nom Toixonera.
  Per l'attrezzo d'aquests gegants l'autor i la colla de geganters han comptat amb l'assessorament del Museu Municipal.

  Són uns dels primers Gegants Prehistòrics de tot Catalunya.
  Els gegants antics es guarden a la seu dels Geganters, a l'edifici de can Carner, tot i que durant la Festa Major d'estiu estan exposats a l'Ajuntament (can Rocafort). Els gegants prehistòrics es guarden en un dels magatzems de l'Ajuntament, prop de cal Comadran.

  La primera notícia de gegants a la vila de Moià data de 1886. Els gegants antics van ser destruïts a la Guerra Civi,l excepte el cap de la geganta construït l'any 1904 per l'escultor modernista Lambert Escalé.
  Una nova parella, que representen els Reis Catòlics, va ser adquirida l'any 1944. L'abril de 2007 es van incorporar a la història dels gegants de Moià una de les primeres parelles de gegants prehistòrics del país, el Toll i la Toixonera, relacionats directament amb les coves prehistòriques que hi ha a la vila.
  La vida dels gegants de Moià va íntimament lligada a la de la colla gegantera que va ser constituïda oficialment l'any 1982.
  Abans els Gegants havien estat administrats per l'Ajuntament.

  Domingo i Díaz , E (2007); Moià, una vila, un poble, una il·lusió. Pàg. 83. T&T. Moià
  Gegants centenaris. Colla de Geganters de Badalona, 2018.