Forn de Vilaclara
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector nord-oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 2900 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 68

  Coordenades:

  41.9641
  1.99775
  416949
  4646276
  Número de fitxa
  08212-56
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Estat de conservació
  Dolent
  L'estructura del forn està mig colgada i coberta per vegetació, tot i així encara es possible entrar dins la cavitat on es feia el foc.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00040
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El forn de Vilaclara es troba situat a l'oest de la masia que li dóna nom i al sud del molí de Vallgatina, a tocar de la riera de Relat, en el marge de ponent d'aquesta i als peus d'una pista forestal.
  Es tracta d'una estructura construïda amb maçoneria de pedra de planta quadrada i uns cinc metres per costat. Les úniques obertures que té, que corresponen a l'entrada de la cavitat on es feia el foc, estan orientades a l'oest i consisteixen en dues arcades d'arc rebaixat separades per un pilar format per diversos carreus. Dins d'aquestes dues arcades hi ha un espai cobert de petites dimensions, al fons del qual hi ha dues noves arcades d'arc de mig punt que es troben a un nivell inferior, la de l'esquerra està colgada.
  Dins de l'espai tancat al que s'entra a través de les arcades es pot observar, encara, els efectes de la calor que produïa el foc sobre les parets de la sala, amb matèria fosa col·locada a mode d'estalactites sobre el sostre de la sala.
  De l'estructura que hi havia sobre aquesta cavitat i que corresponia a l'espai on es coïen els maons i les teules, només en queda una petita part del mur que la delimitava, actualment pràcticament cobert per vegetació.

  Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves.