Font Salada Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 900 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 8'800

Coordenades:

41.93926
2.07052
422949
4643450
08151-150
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Bo
La font està ben condicionada, tot i que s'hi observen deixalles en alguns punts.
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Casa Terradellas S.A. Ctra. Puigcerdà, km.70. 08503. Gurb
Jordi Compte i Marta Homs

La font Salada està al nord-est del nucli urbà d'Oristà, a mig camí entre les masies del Bach i el molí del Bach, a tocar del torrent de la font Salada, poc abans que aquest desemboqui a la riera Gavarresa.
S'accedeix a la font a través d'una pista que comunica la masia del Bach amb el molí del Bach. Seguint la pista s'arriba a una zona boscosa just abans d'un camp. Des d'aquest punt s'ha de girar a l'esquerra i s'arriba a una petita esplanada a tocar del torrent de la font Salada, a on es troba la font.
La font està formada per un dipòsit rectangular de maçoneria de pedra, reformat amb maó, i cobert amb grans blocs de pedra treballada del que en sobresurten dos brolladors metàl·lics. Davant la part frontal del dipòsit, a on es troben els brolladors, hi ha uns petita escala de pedra que permet accedir més còmodament als brolladors. L'aigua que raja pels brolladors és conduïda a través d'un petit rec fins al torrent de la font Salada. A uns metres de la font hi ha una taula de pedra.

Segons expliquen els veïns de la zona, d'un dels dos brolladors, concretament el de l'esquerra, n'emana aigua lleugerament salada. Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2002, 2004, 2005 i 2006 , la font Salada presentava un índex de nitrats de 0'80, 0'00, 0'80 i 0'40 mg/l respectivament per la qual cosa s'ha de considerar com una font potable.

L'aigua que raja per la font Salada era considerada medicinal i la gent hi anava tant per rentar-se la cara com per beure'n, amb la intenció de guarir-se els mals.

AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.