Font Falsa
Rellinars

    Vallès Occidental
    Riera de Rellinars
    358

    Coordenades:

    41.63448
    1.91991
    410039
    4609758
    Número de fitxa
    08179 - 97
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Regular
    Passa per sota la pista i s'hi ha posat una llosa encimentada de protecció. Només raja molt de tant en tant.
    Protecció
    Legal
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08178A005000130000OR
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    Font intermitent que desaigua a la Riera de Rellinars, situada un cop passades les Fonts de Rellinars. S'hi accedeix per un camí un cop passat el pont de la Fàbrica, en un revolt molt tancat a mà dreta. Es tracta del camí de les Cases que ressegueix el torrent del Vetllador. Un cop arribem a la balma de l'Andaló, cal agafar el trencall a mà dreta, sempre de terra que passa per sobre mateix de la balma fins arribar a les Fonts de Rellinars que ens quedaran a mà dreta. Sense deixar la pista, uns cent metres abans d'arribar al mur de la presa hi ha un retall de ciment fet al terra. Per sota mateix del retall, en el marge d'alzines es pot veure una cavitat d'un metre aproximadament de fondària amb galets petits que s'han anat acumulant formant un llit de pedra. Es tracta d'una surgència que brolla de manera intermitent i només en èpoques molt plujoses. No està condicionada Al seu voltant no hi destaca cap tipus de vegetació característica de zones humides com podrien ser les falgueres o les molses, però sí que hi creixen alguns esbarzers i l'arítjol típic dels alzinars.

    Es tracta d'una font intermitent que en el moment de la visita no brollava. L'activitat erosiva de l'aigua hi és però present, amb la qual cosa, el ferm del camí reforçat per una xapa de ciment perilla d'enfonsar-se en aquest indret amb el pes d'un vehicle.
    Les fotos on es veu brollar l'aigua són cedides per Joan Soler Gironès.

    Hi ha diferents tipus de fonts, ja sigui pel seu origen, per la seva freqüència o pel condicionament. Els conglomerats de Sant Llorenç del Munt i l'Obac faciliten que una gran part les aigües pluvials s'infiltrin sota terra a través de les fissures de la roca, circuli pels circuits subterranis i només torni a sortir quan trobi una capa impermeable.
    Les xarxes antigues situades en alçades importants o Paleocarst són les responsables fa milers d'anys de les cavitats de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac, que en origen eren surgències. Molt poques d'elles mantenen encara una activitat hidrològica. El Carst actual està situat per sota de l'anterior però a tota l'àrea d'influència d'aquest espai hi ha una gran quantitat de surgències, aprofitades per l'home en llarg de tota la història, però moltes d'elles com podria ser el cas de la font Falsa, de manera intermitent. És per això que la major part de les surgències se situen cap al nord com a conseqüència del plegament dels estrats en aquesta direcció.

    CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.
    FREIXES, Antoni; MONTERDE, Manuel; CERVELLÓ, Josep Maria (1983). El Paleocarst i el carst actual de les Serres de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac: el Carst Experimental de Rellinars. Unió Excursionista de Sabadell. Sabadell.
    http://www.fontsnaturals.org/?s=Rellinars