Font del Raval Els Prats de Rei

Anoia
Carreró dels Horts, s/n
Al límit sud-est del nucli urbà, on comença la zona dels horts.
602

Coordenades:

41.70579
1.545
378945
4618134
08170-110
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
Popular
XIX
1864
Bo
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Pública
Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
Jordina Sales Carbonell

A la zona sud del nucli urbà dels Prats de Rei, en un camí que mena a la zona d'horts, al costat d'uns grans plataners, s'emplaça una font monumental. Es tracta d'una petita edificació de planta rectangular, feta amb pedra i amb grans blocs escairats a la façana principal, la qual té forma d'arc apuntat. Disposava de dos brolladors de sortida de l'aigua, avui inutilitzats, i encara conserva una gran roda per bombejar manualment l'aigua. A la part superior de la façana té una petita cartel·la de pedra amb l'any esculpit de la seva construcció: 1864, mentre que al coronament de la coberta hi ha l'escut de la vila, també esculpit, dins un tambor oval. La seva estructura és molt similar a la de la font de Cervera, ja que ambdues es van construir gairebé de manera simultània.

El 'carreró dels Horts' és el nom que rep popularment el camí pel qual s'accedeix a la font, però als topogràfics i als parcelaris urbans (ICC, SITMUN) el camí no té cap denominació.

En el context d'una sèrie de reformes higièniques i sanitàries engegades arreu dels nuclis de població del país entre finals del segle XIX i inicis del XX, la major part dels municipis de Catalunya van emprendre infraestructures per canalitzar l'aigua i van promoure la construcció de fonts públiques com a complement als vells pous comunals. D'aquesta manera, i davant l'augment demogràfic, es garantien l'abastiment i la salubritat. A Els Prats de Rei, durant la segona meitat del segle XIX es van construir dues fonts monumentals: la font del Raval i la font de Cervera.
L'estructura d'aquesta font es manté íntegra des de la seva construcció l'any 1864, però el 2013 es van haver de realitzar obres de consolidació a la coberta de l'edifici.