Font del Noial Rellinars

  Vallès Occidental
  Riera de Rellinars
  320

  Coordenades:

  41.63658
  1.91447
  409589
  4609996
  08179 - 91
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Dolent
  La vegetació és tant exuberant amb tanta quantitat de bardisses que el pas queda totalment barrat.
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Difícil
  Altres
  Privada
  08178A005090010000OF
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  La Font del Noial està situada al llit de la riera de Rellinars. L'accés es fa pel carrer del Molí, i arribats a un revolt molt tancat, baixar a mà esquerra per un camí de terra que mena directament als pous. D'aquí baixar per un corriol cap a la riera, i resseguir de manera ascendent per sota unes feixes abandonades fins a localitzar un roc arrodonit situat al mig del llit del torrent. La font està situada per sota un jaciment de travertí, en forma de doble v invertida, que brolla espontàniament. La terra de les diferents crescudes i la vegetació existent la manté colgada, tot i que el terra supuri aigua.

  Surt de la Riera de Rellinars i a cada crescuda o avinguda es perd.
  S'ha pogut documentar fotogràficament gràcies a l'amabilitat del senyor Claudi Perarnau, cedint les imatges realitzades l'any 1996.

  Aquesta font hauria estat originada pels mateixos pagesos que cultivaven les feixes, riques en sediments aportats per les crescudes de la riera, abans d'arribar al molí. En abandonar els cultius, la font es va deixar de mantenir neta, amb la qual cosa ha proliferat la vegetació impossibilitant-ne l'accés. L'any 1996, la riera estava encara força neta i el senyor Claudi Perarnau va fer un vídeo casolà on va documentar la majoria de fonts i surgències del municipi. Actualment és l'únic testimoni en imatges que queda de l'existència de moltes de les fonts, salts i gorgs.

  CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.