Font del Marge Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 1000 metres per pista forestal de la carretera BV-4404, punt quilomètric 2'100

Coordenades:

41.94639
2.05437
421619
4644256
08151-147
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Bo
Inexistent
Difícil
Social
Privada
Ref. cad.: 012A00002
Jordi Compte i Marta Homs

La font del Marge està situada al sud-oest del castell de Tornamira, en la vessant obaga del serrat de Planoguera, a tocar del camp amb forma semicircular que envolta el turó on s'assenta el castell.
S'accedeix a la font a través de la pista forestal que ressegueix el camp pel costat oest. Seguint la pista, reformada recentment, s'arriba a una petita esplanada molt humida a on hi ha la font. Uns metres amunt de la font, en la mateixa vessant es troba la font de la Mina, descrita en una fitxa individual.
La font està formada per un dipòsit adossat a la vessant de la muntanya, bastit amb un mur de maçoneria de pedra que actualment està cobert de vegetació. Del centre d'aquesta estructura en sobresurt una aixeta metàl·lica per on brolla l'aigua. Aquesta cau sobre una petita pica quadrada de pedra que hi ha just a sota.
El voltant de la font és molt humit, amb abundant vegetació, i l'aigua es filtra per diversos punts a banda i banda de la font, originant una bassa, a uns metres de la font, on es recull tota l'aigua.

Tal com ho indica una inscripció, la font va ser reformada l'agost de l'any 1998.