Font del Castanyer o Castanyers
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Vall de Vallcàrquera
  Emplaçament
  Pista del Molí de Vallcàrquera direcció can Xicola, per la dreta de la riera de Vallcàrquera.

  Coordenades:

  41.72495
  2.28904
  440867
  4619483
  Número de fitxa
  08134-155
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Petita font situada en una lleugera pendent al marge dret de la riera de Vallcàrquera, davant can Xicola. La seva fàbrica és força senzilla, es tracta d'una estructura de pou-mina adaptada a font. La seva planta és circular, construïda amb pedra local, de petites dimensions i ben tallada. Té una pica per la distribució de l'aigua de planta quadrangular, semioberta a una plataforma en obra i amb una canya que funciona com a broc vessador. Aquesta plataforma es feta amb pedra local, ben tallada i disposada plana i lligada amb abundant ciment formant un paviment o nivell de circulació. Sobre aquest paviment també hi ha un parell de bancs el basament dels quals és de pedra i amb seients de fusta. Al centre s'hi troba un petit foc de camp improvisat, però de ben segur utilitzat per algun visitant. Es troba rodejada de grans castanyers i flora pròpia de zona de ribera i davant mateix s'hi troba ubicat un petit solar i un corriol que porta a la riera.

  Espai recentment adequat com a lloc d'esplai i esbarjo, tot i que ja era molt concorregut per excursionistes i caminats on als anys 70 i 80 del segle XX era habitual fer-hi càmping. S'accedeix per un corriol que surt de davant el molí de Vallcàrquera o can Xicola, i tot i que es troba força amagada, ha estat arranjada i inclosa dins una ruta de natura per als visitants i excursionistes de la zona. El coneixement i ús d'aquest espai era ben conegut pels habitants de Can Xicola i l'entorn immediat de Sant Pere de Vallcàrquera i, per tant, la presència d'aquesta font es pot remuntar a l'època moderna. Tot i això, l'actual adequació s'emmarca ja a la segona meitat del segle XX, i inicis XXI.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.