Font del Bolado Sant Hipòlit de Voltregà

Osona
Avinguda del President Tarradellas
Al sud-est del nucli urbà, prop de l'encreuament entre el carrer de Barcelona i el de Sant Jordi
491m

Coordenades:

42.01252
2.24242
437271
4651444
08215-135
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
XX
Dolent
Completament coberta de vegetació.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 7317007DG3571N
Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada a l'extrem sud-est del terme municipal, tocant al de les Masies de Voltregà, en un entorn de desenvolupament urbanístic recent. Està situada dins del cabal del torrent de Mitjavila, just en el punt on aquest deixa d'estar soterrat, sota del carrer de Barcelona. L'abundant vegetació que cobreix la zona fa impossible comprobar el seu estat actual, tot i que segons la documentació consultada, la font estava formada per un broc metàl·lic per on brollava l'aigua cap a l'interior del torrent. En l'actualitat s'observa un mur de pedra que basteix el vessant de ponent del torrent i un tub de plàstic de negre que puja l'aigua del clot cap a una zona d'horts situada a escassos metres, sota del carrer de Sant Jordi.

S'hi accedeix mitjançant un estret corriol que baixa des de l'avinguda del President Tarradellas en direcció al torrent.

Antigament, la font rajava abundantment i tots els veïns de la zona hi anaven a buscar aigua per beure. Des de l'any 2013, la font es donà per desapareguda.
Segons les informacions orals obtingudes es tractava d'una deu d'aigua natural que provenia d'una mina. Hi ha constància documental d'una sol·licitut efectuada pel Marquès de Palmerola a l'ajuntament demanant permís per construïr-hi un safareig.

GRUP DE DEFENSA DEL TER (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Manlleu: Grup de Defensa del Ter, p. 193.
GRUP DE DEFENSA DEL TER (2013). "Interpretació de l'estat de les fonts de la comarca d'Osona, el Lluçanès i el Ripollès. Nota de premsa". Els Cingles, p. 18.
Informació oral: Josep Lluis Ramírez i Montserrat Molas [Entrevista: 31-01-2020].
SERRALLONGA, J.; CROSAS, C.; CASAS, P.; SERRA, L. (2014). Sant Hipòlit de Voltregà, l'empenta d'un poble. Vic: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Eumo Editorial, Museu del Ter, p. 24.