Font de Rigat
Vilanova del Camí

    Anoia
    Confluència de la riera de Castellolí amb el riu Anoia
    Emplaçament
    Davant del molí de Rigat
    274

    Coordenades:

    41.56454
    1.66023
    388289
    4602296
    Número de fitxa
    08302 - 57
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08303A005001390000QR
    Autoria de la fitxa
    Miquel Gea Bullich

    Es tracta d'una font encastada en una paret que actua, alhora, de mur de contenció del camí que duu cap a l'entrada del molí de Rigat. L'aigua brolla a través d'un tub situat a la "boca" d'un relleu esculpit en marbre, de molt bona factura, que representat un home amb barba. L'aigua cau en un receptacle construït amb lloses ben treballades i pavimentat amb rajola, si bé, en el moment de la nostra visita no rajava.

    Al llarg de la història de Vilanova del Camí l'abastiment d'aigua fou un problema recurrent. Els punts d'abastiment més importants eren la font de Can Bernades, els pous de la Rectoria i de la Pregona i aquest, la font de Rigat.
    Per esmenar el problema, l'any 1923 es creà la societat anònima Aigua de Rigat per tal de repartir l'aigua que sorgia d'aquest important punt de surgència natural per la conca d'Òdena. L'aigua de Rigat fou canalitzada fins al turó del Puigdendela, escollit gràcies a la seva ubicació estratègica sobre les carreteres de Castellolí i de la Pobla de Claramunt.
    Ben aviat l'expansió de la indústria va fer insuficient el cabal extret a Rigat. El problema s'esmenà construint un pou de 12 metres de fondària foradant una gruixuda capa de roca.

    SABATÉ, Flocel [et al.], (2003). "Història de Vilanova del Camí". Ajuntament de Vilanova del Camí.