Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La font de l'Hort dels Monjos es troba situada prop d'una plataneda centenària per sota del camí dels Frares, a 262 m per sobre del nivell del mar. L'accés més fàcil és fer-ho des del final del carrer que porta aquest nom. Un cop allí, a mà esquerra hi ha uns antics forns d'obra amb la plaça al davant mateix. Deixar de banda el camí de terra que mena a una propietat privada i baixar a mà dreta, per un corriol més o menys net de vegetació que ressegueix a grans trets els murs de tancament d'un parell de cases. Uns metres abans de trobar-nos amb un grup de plataners de més de 30 m d'alçada, ens topem amb una bassa d'aigua circular, amb el perímetre protegit per un filat. Si ens fixem en el marge, hi ha un micaquer, i al costat mateix la font amb la boca d'entrada de la mina.
Es tracta d'una mina excavada a la muntanya, amb les parets bastides de pedra i coberta amb volta de maons disposats a plec de sardinell i collats amb morter de calç.
La font està situada en el primer tram. El broc consisteix en un tub de ferro galvanitzat que recull l'aigua de la galeria i l'aboca a una pica rectangular collada amb morter a la paret i reposada directament al sòl. La pica té un sistema de sobreeixidors que permet dirigir l'aigua a través d'un altre tub fins la bassa que mesura 6 m de diàmetre per un metre i mig de paret visible a l'exterior.
L'entrada a la mina està tapiada, només resta oberta el que sembla el registre on hi havia una portella. A l'interior, la canal és plena d'aigua, fresca i transparent que s'endinsa fent un lleuger revolt cap a la dreta passats uns vuit a nou metres de fondària.
Història
El marge on està situada la font, forma part d’un seguit de bancals murats de més de 2 m d’alçada cadascun que corresponen a les antigues feixes de cultiu dels frares de la Cartoixa. També s’hi ha detectat varies places carboneres. L’any 2020 després que la font fos localitzada per Randy, aquest avisa al Grup d’Espeleologia de Badalona, que hi accedeixen i n’aixequen la topografia. Enric Porcel, un dels membres, dona a conèixer el següent document manuscrit inèdit redactat Miquel Dalmau així com el mapa realitzat per l’enginyer terrassenc Sans, l’any 1943, que reflecteix els conflictes amb la colònia Bosc pel subministrament d’aigua i que transcrivim íntegrament de la web del Grup d’Espeleologia de Badalona:
“Mina hort monjes…la galeria , abovedada, casi neta, mide 48 m. Sección 1,85 altura por 0,70 en base y 1 m cerca de la bóveda. Al extremo está como tapiada. Es conducida el agua ahora, a un depósito circular de 6 m. de diámetro que está a la entrada de la mina. Como el depósito (la parte superior) está mas alto que el nivel de la mina, se construyó desde unos cuantos metros antes, un canal, adosado a la pared de la mina, para que el agua no perdiese nivel y se pudiera llenar el depósito. Antes por otra galeria mucho menor, larga unos 35 m que mide 60 cm de ancho y unos 90 cm de altura, se llevaba el agua hasta la parcela siguiente, donde hay los plátanos y habia la “Fuente del hort de les Monjas”. Cerca hay un depósito en ruinas.
La mina se registró con el pozo antiguo en 19 de junio de 1915 con el n.º 2697. Registrados pozo antiguo y mina . “La Sociedad Terrenos y edificios a plazos” construyó 2 pozos mecánicos: uno de ellos a 58 m del límite de la finca; otro a pocos metros, (unos 6 m). En este último se construyeron galerías fraudulentamente que internándose en nuestra finca, llegaban a 4 metros de la fuente y recogía el agua que se perdía, un hundimiento de la mina descubrió el fraude.
Las dos partes hicieron un contrato: La U.O. reconoció los dos pozos de la Sociedad el 19 febrero 1924, toleró las galerias y permitio recoger el agua por un tiempo (ver contrato) y se reconoció el derecho de paso de la tuberia (ver plano) a 5’25 m de la fuente está el pozo que recoge el agua de la misma y la lleva a su galeria y pozo de la Sociedad”.
Bibliografia
DALMAU, Miquel. (1970 ca) Manuscrit inèdit. Cartoixa de Montalegre. pp. 20-21.
FONT PIQUERAS, Josep (2022). Informe tècnic per la declaració de la Font de l'Hort dels Monjos com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Inèdit.
PÉREZ GÓMEZ, Ferran (1998). "Arbres monumentals i històrics de Sant Fost", dins Campsentelles, núm. 3. Centre d’Estudis Santfostencs, Amics de Cabanyes, pp. 122-228.
PÉREZ GÓMEZ, Xavier i PÉREZ GÓMEZ, Ferran (1990). Sant Fost, història d'un poble. Dels orígens a la Guerra Civil. Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles.
RIFÀ, Jaume; ROVIRA, Amadeu; GURRI, Josep (2009). "Les Fonts", dins la col·lecció Fem Memòria. Sant Fost de Campsentelles. Segle XX, núm. 2. Edició dels autors.
SANS (1943). Planimetria inèdita cartoixana. Arxiu Enric Porcel i Caro.