Font de l'hort de Vallgatina Oristà

Osona
Sector nord-oest del terme municipal
A 3400 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 68'300

Coordenades:

41.96951
1.99782
416962
4646877
08151-137
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Bo
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. Cad.: 019A00002
Jordi Compte i Marta Homs

La font de l'hort de Vallgatina està situada en un punt enclotat a l'oest de la masia de Vallgatina, en un marge al costat d'un dels horts de la masia.
S'accedeix a la font a través d'un corriol que baixa des de la masia en direcció oest, fins arribar a un petit camp delimitat pel desnivell i diversos pollancres, a un costat del qual es troba la font.
La font està formada per un dipòsit picat a la roca delimitat i cobert amb grans blocs de pedra, al fons del qual es va filtrant l'aigua. D'aquest dipòsit l'aigua és conduïda fins a una bassa pràcticament quadrada delimitada amb murs de maçoneria de pedra. Aquesta bassa té batents de pedra treballada en un dels seus costats, denotant un antic ús com a safareig, i lloses que sobresurten cap a l'interior formant una petita escala que permet entrar a la bassa, el terra del qual és enrajolat. L'aigua sobrant és conduïda a través d'un canal que ressegueix tot el lateral de l'hort.

Segons fonts orals, la font no és gaire abundosa i s'asseca amb relativa facilitat.

La font de l'hort de Vallgatina havia estat la font que abastava d'aigua la masia de Vallgatina, tant per a l'hort, com pel safareig i per la casa, tot i que modernament es va passar a utilitzar per al consum humà la font Bona, més abundosa.