Font de l'Alzina
Vallirana

    Baix Llobregat
    Boscos de la Pinatella - El Lledoner
    Emplaçament
    Prop del camí que envolta el pla del Lledoner, a la banda de llevant d'aquest
    393m

    Coordenades:

    41.38883
    1.9055
    408493
    4582500
    Número de fitxa
    08295-648
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Any
    1927
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08296A00700002
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Font aïllada de planta rectangular bastida en un marge situat al bell mig del bosc. Consisteix en un mur rectangular amb el coronament semiciruclar i una obertura central enderrocada, per on es recollia l'aigua. Damunt seu hi ha una placa arrebossada en forma de rombe gravat amb el nom de la font i l'any de construcció: "FONT DE L'ALSINA / 1927". A cantonada superior del rombe hi ha un motiu decoratiu circular amb un nom envoltant-lo (sembla posterior). La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides, disposada irregularment i lligada amb abundant morter de calç. Les juntes estan resseguides. Conserva restes del revestiment arrebossat original que cobria la part superior i posterior del parament. Destaca un rec excavat al mig del bosc que procedeix del camí que hi ha per sobre de la font. Arriba fins aquesta i continua baixant en direcció nord. Probablement, el rec connecta la font amb la mina d'aigua que hi ha poca distància d'aquesta, ambdues situades darrera del Mas Nou del Lledoner.

    A principis del segle XX, la font era l'escenari del dinar de molts dels assistents a l'Aplec de Sant Francesc, que es celebrava a la capella de Sant Francesc del Mas Vell del Lledoner. En l'actualitat, tot i que no raja i es troba al bell mig del bosc, l'estructura encara es conserva en prou bon estat.

    AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 34. OLLÉ, Francesc (2016). Vallirana, poble d'aigua. Vallirana: Amics de Vallirana, p. 23, 25. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 137.