Font de la Salut Casserres

  Berguedà
  Rec de La Bauma
  606

  Coordenades:

  42.01489
  1.83158
  403256
  4652090
  08049-230
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Dolent
  No raja aigua.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Pública
  Ajuntament de Casserres. c/ Escodines, 14. 08693 Casserres
  Jordi Montlló Bolart

  Font que es troba en una fondalada ombrívola que rajava a través d'un tub de plàstic que recollia l'aigua procedent d'una beta del Rec de la Bauma i que rega tota una zona d'horts propers a les cases del nucli de Casserres. Tota la zona de la font era molt humida, com ho demostra la gran quantitat de concrecions calcàries adherides a la roca que es formaven pel brollar continu de l'aigua per la paret rocosa. Aquesta aigua ha deixat de brollar i la font s'ha assecat. Potser relacionat amb la pèrdua de la font del Solà, colgada durant la construcció de la variant de la BV-4132.
  L'entorn immediat alterna una vegetació pròpia de ribera amb salzes, pollancres i algun vern associats a arbustos com l'arç blanc, el sanguinyol i l'esbarzer. Per damunt de la font, en un marge d'uns vint metres d'alçada, s'hi alternen l'alzinar amb roure amb una vegetació de sotabosc molt densa que el fa impracticable. Les herbes que conformen l'estat herbaci dels voltants de la font són la lleterassa de bosc, el fenàs boscà, la ballota negra i l'ortiga major.

  Aquesta font està inclosa en l' itinerari de La Ruta de les Fonts que va editar l'Ajuntament en el seu moment i en la guia de les rutes a peu del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat.
  Si no hi ha un manteniment constant és fàcil que el camí es perdi per l'augment de la vegetació herbàcia.

  Les fonts naturals són desguassos dels aqüífers. Aquestes reserves naturals d'aigua acostumen a trobar-se en una capa impermeable que no deixa passar l'aigua cap avall, però quan aquesta capa arriba a l'exterior, l'aigua troba una sortida i brolla com una font. Algunes fonts de Casserres tenen el seu origen en les rieres, però d'altres coincideixen amb fractures de les roques que faciliten el pas de l'aigua pel seu interior.
  Per a molta gent i fins fa pocs anys, l'única manera d'obtenir aigua potable era agafar-la directament d'una font que en estat natural, no sempre surt formant un raig, sinó que acostuma a sortir arran de terra, de forma difusa i formant un fangar, de manera que és fa difícil recollir-hi aigua. Per aquest fet, des de temps antics trobem aquetes surgències modificades per la mà de l'home, amb construccions de pedra, rajola, etc., que recullen l'aigua i la fan sortir per brocs o aixetes que permeten beure i omplir-ne càntirs.
  En els paratges on l'aigua és molt escassa, es recollia el degoteig de l'aigua en un dipòsit que es buidava per una aixeta. Si ningú agafava aigua, el dipòsit s'anava omplint, com una petita reserva.

  Ajuntament de Casserres (no consta). Ruta de les Fonts. Diputació de Barcelona i Ajuntament de Casserres.