Font de la Boïga Rellinars

  Vallès Occidental
  La Boïga
  471

  Coordenades:

  41.64928
  1.93012
  410910
  4611390
  08179 - 333
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Inexistent
  Difícil
  Altres
  Privada
  08178A011000110000OI
  Jordi Montlló

  La Font de la Boïga és una surgència natural que s'origina al capdamunt del torrent de la Font d'en Sala, un dels afluents importants de la Riera de Rellinars. El torrent neix per sota de la carena del Camí Ral, a 650 metres d'alçada per sobre del nivell del mar. L'accés es fa des de Casajoana enfilant-se cap el camí costerut que mena al Coll de la Morella. Un cop arribats a l'inici de la pista que en aquest indret s'ha cimentat, entrar pel vessant dret del camí en direcció nord-est per una antiga feixa sense mai deixar-la. La vegetació la va estrenyent, però el corriol continua fent un revolt que travessa una torrentera (que nodreix més avall el torrent de la Font d'en Sala). Encara uns metres més endavant, caminant per sota de la cinglera entremig de boixos fins arribar a una plataforma de pedra on a mà esquerra hi ha un amuntegament de rocs. La més planera porta la inscripció (feta no fa pas massa temps) "SURGÈNCIA DE LA BOÏGA. Josep Àlvarez" . Al fons, en una raconada de la immensa cinglera de conglomerat pinyolenc, envoltada per boixos que colonitzen aquest paratge, s'observen tres punts arranats a la roca i envoltats de pedra tosca per on brolla l'aigua que es perd per un regueró cingle avall.

  L'accés s'ha de fer amb molta cura i amb precaucions per no caure pel cingle, ja que el terra humit rellisca molt en aquest indret.

  El camí que mena a la font, un cop travessada la plataforma o codina per on vessa l'aigua cap baix del cingle continua en direcció sud-est fins a trobar la Font de les Cases i més enllà, la masia en ruïnes. Segons en Marc Malgosa, coneixedor d'aquests paratges, i que ha estat fonamental per localitzar-la, el camí, més enllà de la font està emboscat.
  Àlvarez, en el seu treball inèdit descriu la font de la següent manera: "Es tracta d'un simple punt per on hi brolla aigua, mig amagat per la vegetació abundant que hi ha en aquesta raconada i per sota d'una roca vermellosa que sembla l'inici d'una torrentada. Cal dir que és un raconet molt bonic per la posició on es troba; que malgrat les poques pluges que hi ha enguany (5 de novembre de 1995) i per la relativa alçada on es troba, hi rajava aigua. Un rajolí minso però rajava, cosa que moltes fonts abundoses normalment, ara no ho fan".
  Ramon Suades, autor de la Guia Interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac, la va visitar l'any 2009 en companyia de Cinto Cuyàs, Salvador Trulàs i Josep Abad.

  ÀLVAREZ i JAEN, Josep (1997). Fonts i llocs d'aprovisionament. Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i serra de l'Obac i zones limítrofes. Treball inèdit.