Font d'Abrera
Abrera

    Baix Llobregat
    Carrer de la Font - 08630 Abrera.
    Emplaçament
    Per unes escales que baixen pel carrer de la Font cap al riu

    Coordenades:

    41.51394
    1.9033
    408485
    4596392
    Número de fitxa
    08001 - 68
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, IPA 32198
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament d'Abrera. Pl. Constitució, 1. Abrera
    Autoria de la fitxa
    ArqueoCat SL - Natàlia Salazar
    Josep Anton Pérez Arriaga (Tríade Serveis Culturals)

    La font està integrada en el conjunt dels safareigs del carrer de la Font. La deu de la font se situa a pocs metres del brollador. L'estructura actual resta molt modificada a causa de les successives agressions que ha rebut. L'aigua surt a través d'un mecanisme de metall situat a l'interior d'una estructura de maons que sobresurt de la paret i forma una espècie d'arc de mig punt.

    Aquesta font, de bona aigua, ha estat sempre molt important per al proveïment de la població. La font com a sorgència, ja surt mencionada al capbreu de Santjoan i Amat de Palou, l'any 1630, com la font del camp d'en Bassa, propietari al segle XVII dels terrenys on avui dia està el carrer de la Font i els safareigs. Sembla, però, que la construcció de la font és contemporània al bastiment dels safareigs i de les cases del carrer de la Font, al segle XIX. Junt amb els safareigs del carrer de la font, el pou del dit carrer i la sínia de Cal Barnet formen un conjunt etnològic de gran interès.

    L’aigua de la deu era aprofitada, a més, per regar tot un arrenglerament d’horts, situats a la dreta de la mateixa llera del torrent Gran, que començava a tocar del pont dels Francesos, arribava a la bassa (que era el reservori d’aigua per aquests horts) i seguia torrent avall fins a sota el barri de la Florida. El canal de distribució de l’aigua, unes vegades excavat al marge i d’altres construït d’obra, tenia més de mig quilòmetre de llargada. La bassa que retenia l’aigua per regar, també és feta de maons i era anomenada, simplement, com la Bassa, fins que s’hi van abocar carpes procedents del riu Llobregat i hi van perviure. Ara se la coneix com la bassa dels Peixos. L’adequació del lloc es va completar amb la construcció dels safareigs públics que aprofiten l’aigua de la bassa.

    AAVV (2017). Panell interpretatiu ubicat al carrer del Rebato. Ajuntament d’Abrera. Inèdit.

    "Safareigs del carrer de la Font", Baix Llobregat: Abrera. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

    VIVES, M. (2007): "L'evolució històrica de la xarxa viària entre el Llobregat i el Foix. Des de l'època dels romans fins al tercer decenni del segle XX". Tesi doctoral inèdita.