Fons de material arqueològic d’Olvan al Museu Comarcal de Berga
Olvan

  Berguedà
  Museu Comarcal de Berga. Espai de reserva, Pla de l'Alemany, s/n. 08600 Berga.

  Coordenades:

  42.057003693951
  1.907024569688
  409562
  4656683
  Número de fitxa
  08144 - 258
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Col·lecció
  Prehistòric
  Neolític
  Edats dels Metalls
  Ibèric
  Romà
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Museu Comarcal de Berga. C/ dels Àngels, 7. 08600 Berga.
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Els materials provinents del municipi d’Olvan conservats al Museu Comarcal de Berga corresponen a les troballes produïdes en vint indrets diferents del municipi, entre els quals jaciments com el de Sant Martí de Minoves, el Serrat de la Vila o el poblat de Cal Cussa-Rocarrodona 1, per esmentar alguns dels més coneguts. Els indrets on s’han produït les troballes són jaciments o punts considerats com a potencials jaciments.

  El fons inclou materials que pertanyen a un ventall cronològic molt ampli des de l'edat dels metalls fins època contemporània, junt amb fragments de cronologia indeterminada. Entre els tipus de materials custodiats destaca majoritàriament la ceràmica, de tipologies i èpoques diverses, amb un nombre superior de ceràmica medieval grisa; es conserven sobretot fragments informes, però també hi ha fragments de formes com de vores, anses, etc. A més, també hi ha restes òssies humanes i de fauna, de metall, de vidre i materials lítics

  .

  Del conjunt del fons el material provinent del jaciment anomenat poblat de Cal Cussa-Rocarrodona 1, és resultat de troballes prèvies a l’excavació arqueològica. El material recuperat arran de les intervencions arqueològiques està pendent de recepció, per trobar-se en fase d’estudi (arran de la intervenció arqueològica es passà a considerar com dos jaciments, o dues àrees amb restes arqueològiques denominades Rocarodona I i Rocarodona II).

  Les dades referents al material han estat facilitades per membres de la Societat d'Arqueologia del Berguedà. Les imatges han estat facilitades pel Museu Comarcal de Berga i la Societat d'Arqueologia del Berguedà; la imatge 1 i 2 corresponen a materials localitzats a la codina del jaciment de Sant Martí de Minoves i les imatges 3 i 4 al turó del Serrat de la Vila.