Fonda d'en Joan Vila
Sant Vicenç de Torelló

    Osona
    C. de Vila-seca, 3. Colònia Vila-seca

    Coordenades:

    42.0596
    2.2552
    438375
    4656662
    Número de fitxa
    08265 - 126
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    8468202DG3586N0001RL
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn

    L'antic col·legi de les monges de la colònia Vila-seca està situat al carrer de Vila-seca, prop de la fàbrica. És un edifici de planta rectangular i tres crugies que es troba adossat per la façana de tramuntana a l'edifici del Col·legi de les Monges, de les mateixes característiques. Consta de planta baixa i dos pisos i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat, excepte les finestres dels eixos laterals al primer nivell, que són d'arc escarser. Les finestres de l'eix central, on hi ha el portal principal, són de menors proporcions que les dels laterals. A la façana de migdia hi ha poques obertures, totes elles d'arc pla arrebossat, distribuïdes entorn l'eix central. Els pisos superiors de la façana posterior presenten dues galeries horitzontals amb pòrtics de mig punt arrebossat que han estat tapiades i reobertes com a finestres. L'acabat exterior de l'edifici es manté arrebossat. El ràfec està acabat amb cabirons.

    La Fonda d'en Joan Vila es va construir durant els primers anys de funcionament de la colònia. El primer lloguer anual que es va cobrar data del setembre de 1882. Es coneix amb aquest nom perquè es trobava en mans de la part comprada per Joan Vila, que més tard adquiriria Francesc Marcet.

    VINYES, J. (2003). "La rehabilitació de Vila-seca: passat i futur d'una colònia tèxtil del Ter", Nous usos per a antics espais industrials. Girona: Universitat de Girona.