Festivitat de Santa Prisca
Santa Perpètua de Mogoda

    Vallès Occidental
    Santiga (08130 - Santa Perpètua de Mogoda)

    Coordenades:

    41.5347
    2.15223
    429280
    4598464
    Número de fitxa
    08260 - 169
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XVIII
    Any
    1790
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Llei 2/1993, de 5 de març,
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Goretti Vila i Fàbregas

    La festa de Santa Prisca recuperada enguany altre cop, commemorava antigament el dia del martiri de la santa (18 de gener) amb la missa corresponent en el seu honor i la benedicció d'uns panets repartits a la sortida de l'església a tots els assistents. Els panets, fets amb la farina donada pels pagesos de Santiga, sembla que són una petició a les forces de la natura per mitjà de Santa Prisca, per tal de protegir els sembrats de cereals que tot just naixien aquells dies. La tradició manava conservar aquell panet a casa per tal de guanyar la protecció contra els llamps durant tot l'any.

    Prisca va ser una jove de tretze anys executada a Roma per no renunciar a les seves creences religioses. Malgrat no constar al Nou calendari litúrgic sorgit del Concili Vaticà Segon, sí que figurava al martiriologi jeronimià del segle IV i es manté en el Sacramentari gregorià el dia 18 de gener, el dia de la seva execució.
    La seva vinculació amb Santiga vindria del fet que la traducció de Prisca del llatí és "antiga". És a dir, Santa Prisca podria ser Santa Antiga i el nom de l'església no fer referència a l'antiguitat de l'indret sinó al nom de santa "Antiga".
    L'única referència històrica a aquest costum es troba en un document de 1790. En aquell temps, a la parròquia de Santa Maria l'Antiga s'acostumava a fer caritat de pa beneït als pobres el segon dia de Pasqua de Resurrecció (dilluns de Pasqua de Pentecosta) per tal que Deu "socorres en certa necessitat amb pluja als fruits de la terra".
    Al segle XVIII hi havia acudit més de mil persones ocasionant "gran quantitat d'escàndols i tumults", segons manifestava el batlle de Santiga. Per aquesta raó i durant tres anys, la caritat va traslladar-se al dia de la Santa Creu de Maig. La celebració aquells anys va transcorrer amb molta quietud i sense escàndols, però, va tenir unes conseqüències inesperades: uns anys de collites escasses. Els parroquians van atribuir les males collites al canvi de data i el 1789 van tornar a fer la celebració el segon dia de Pasqua, van repetir-se els problemes de seguretat i la festa va decaure.
    No hi ha constància documental de quan va començar a celebrar-se aquest acte al gener, la diada de Santa Prisca, però podem aventurar algun moment del segle XIX com el de la represa d'aquesta antiga tradició que enguany s'ha tornat a engegar amb motiu del projecte de recuperació de l'espai de Santiga.

    AJUNTAMENT DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (2009). "Festivitat de Santa Prisca. 18 de gener". Jornades Tradició cultural a Santiga. Benedicció del panet. 25 de gener de 2009.

    Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural (DOGC n. 1719, de 12.3.1993).