Festa Major del Roseret de Cal Pons Puig-reig

Berguedà
Cal Pons o Colònia Pons
Església i bosquet de Cal Pons

Coordenades:

41.96632
1.88601
407693
4646637
08175-14
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Lúdic
Pública
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Hereva de l'antiga Festa Major de la colònia, la festa continua aplegant, el primer diumenge d'octubre, una bona colla de persones filles, residents i vinculades a cal Pons. Els actes, organitzats per l'Associació de Veïns de cal Pons, s'inicien amb la missa solemne i el lliurament del ram dels Roser a tots els assistents. La festa reuneix, des de fa molts anys, la trobada de Noies del Managé, que havien estudiat a la colònia i que fan que la festa esdevingui un acte, molt entranyable i de trobada. Entre els actes destaca la plantada simbòlica d'un arbre, una ballada de gegants, un pica-pica per a tots els assistents, i un dinar popular davant la Torre Nova.

La festa del Roseret de cal Pons es hereva de la Festa Major de la que fou una de les colònies tèxtils més dinàmiques del terme municipal de puig-reig i que va néixer a finals del s. XIX, quan la colònia havia congregat un nombre important de veïns que, esperonats per la família pons i la parròquia, organitzaren la seva festa local.

RIERA, MA. OLLER, J. (1994). "Historia Gràfica: L'Escola de la Llar i l'Escola Complementària de Cal Pons", a L'EROL núm 45, Berga.
R.SERRA i R. VILADES (1987): La colònia Pons de Puig-reig (1875-1987), Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.
TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.