Festa Major del Roseret de Cal Pons
Puig-reig

  Berguedà
  Cal Pons o Colònia Pons
  Emplaçament
  Església i bosquet de Cal Pons

  Coordenades:

  41.96632
  1.88601
  407693
  4646637
  Número de fitxa
  08175 - 14
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Hereva de l'antiga Festa Major de la colònia, la festa continua aplegant, el primer diumenge d'octubre, una bona colla de persones filles, residents i vinculades a cal Pons. Els actes, organitzats per l'Associació de Veïns de cal Pons, s'inicien amb la missa solemne i el lliurament del ram dels Roser a tots els assistents. La festa reuneix, des de fa molts anys, la trobada de Noies del Managé, que havien estudiat a la colònia i que fan que la festa esdevingui un acte, molt entranyable i de trobada. Entre els actes destaca la plantada simbòlica d'un arbre, una ballada de gegants, un pica-pica per a tots els assistents, i un dinar popular davant la Torre Nova.

  La festa del Roseret de cal Pons es hereva de la Festa Major de la que fou una de les colònies tèxtils més dinàmiques del terme municipal de puig-reig i que va néixer a finals del s. XIX, quan la colònia havia congregat un nombre important de veïns que, esperonats per la família pons i la parròquia, organitzaren la seva festa local.

  RIERA, MA. OLLER, J. (1994). "Historia Gràfica: L'Escola de la Llar i l'Escola Complementària de Cal Pons", a L'EROL núm 45, Berga.
  R.SERRA i R. VILADES (1987): La colònia Pons de Puig-reig (1875-1987), Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.
  TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.