Festa Major de Tavèrnoles Tavèrnoles

  Osona
  Nucli urbà de Tavèrnoles
  533 m

  Coordenades:

  41.95219
  2.3264
  444172
  4644687
  08275 - 56
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Contemporani
  XX-XXI
  Bo
  Inexistent
  Obert
  Lúdic
  Pública
  Virgínia Cepero González

  Pels volts del 3 d'agost, festivitat de la Invenció del cos de Sant Esteve, es celebra anualment la Festa Major. Es organitzada per la Comissió de festes i l'Ajuntament en col·laboració amb els veïns del poble.
  El pregó de Festa Major dona sortida als actes que s'allarguen durant diversos dies.
  Es duen a terme activitats festives com la missa solemne en honor a Sant Esteve, patró de Tavèrnoles, el ball-sopar, la botifarra popular, la caminada nocturna, l'actuació del casal d'estiu, havaneres, concerts, partits de futbol, jocs, pallassos, etc.

  Entre les parròquies catalanes que porten l'advocació de Sant Esteve, especialment les d'àmbit rural, pel fet d'escaure la diada del seu patró el dia 26 de desembre, a l'hivern i en plenes festes nadalenques, celebren la festa major pels volts del dia 3 d'agost, que és la festivitat de la Invenció del cos de Sant Esteve.

  Entre els anys cinquanta i seixanta del segle passat, la festa major era diferent a l'actual.
  L'ofici solemne en honor al sant patró era cantat per la coral de la parròquia. Durant la missa també es cantaven els goigs de Sant Esteve.
  El ball de la Festa Major es feia al pla de les Ballades, en un envelat que la comissió de festes construïa cada any amb boixos i brucs. Una petita orquestra, en Roviretes amb el seu flabiol o el senyor Marín amb l'acordió hi tocaven valsos, tangos, passos dobles i els tradicionals ball de rams, de robo o de l'escombra.
  I es feia la tradicional rifa de la toia, que servia per a finançar la festa.

  AJUNTAMENT DE TAVÈRNOLES: www.tavernoles.cat
  FUNOLL, Mª T. (2008). Pregó de Festa Major: Tavèrnoles, tot un poble.