La Festa Major dels Monjos es celebra al voltant del 20 de juliol en honor de Santa Margarida. A la Festa Major es donen cita alguns elements folklòrics de les festes populars de Catalunya. No obstant això, no es pot parlar d'elements amb un arrelament històric i tradicional, sinó que són grups folklòrics nascuts als últims anys, que recorden molt els balls tradicionals fortament arrelats a la capital del Penedès, Vilafranca.
Ball de Panderetes grans i petites (des de 1981), Ball de Bastons grans i petits (des dels anys 80, i les noies s'hi incorporaren l'any 1995), Ball de Panderos (des de 1981), Ball de Cintes o Ball de Gitanes (des de 1981), Diables Spantus (des de 1980, grans i petits), Diables de la Ràpita (grans i petits des de 1981), Drac dels Monjos, Gegants dels Monjos (Raimon i Margarida des de 1957), Gegants de la Ràpita (Ahmed i Mariona des de 1987), Cap Grossos (des de 1994) i el Ball del Foix, exclusiu dels Monjos (presentat l'any 1996). Des de l'any 2008 hi ha la colla d’En Serrallonga de l’Escarabina, un ball parlat de bandolers.
La traca d'inici de festa a la Plaça de Pau Casals, el pregó, el castell de focs, el ball d'empalmada, les matinades i la cercavila, la cursa ciclista "Pere Pons", l'exhibició castellera, els concerts i balls, la Festa de la Gent Gran, les sàtires dels Diables, concursos (com el de pesca), la cursa popular que es celebra des de 1978, futbol, teatre, ballada de sardanes, exposicions, a més dels actes religiosos completen el programa de la festa.