Festa Major
Caldes d'Estrac

    Maresme
    (08393 Caldes d'Estrac)
    Emplaçament
    Caldes d'Estrac.

    Coordenades:

    41.57248
    2.52759
    460615
    4602419
    Número de fitxa
    08032 - 86
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Octavi Mallorquí Vicens

    El començament de festa és el dia 8 de setembre, diada de la Mare de Déu del Remei, patrona de la vila, i per a celebrar-ho es fa una gran repicada de campanes. No hi ha el costum de fer cap pregó d''nici de festa major, però sí que des de fa uns anys es fa un brindis popular a la baixada del carrer del Carme amb el de Sant Pere; a prop de l'església de la Mare del Déu del Carme. Per la festa major no se celebra cap gran concert ni es munta cap envelat, però sí que es fan actes lúdics i gratuïts, la majoria a l'aire lliure, per a cercar la participació ciutadana. L'esplanada de Can Muntanyà es converteix en un dels centres neuràlgics de les activitats amb tallers i jocs infantils, un ball popular, una ballada de sardanes i una tradicional cantada d'havaneres com correspon a un poble mariner. També es fa una important trobada gegantera a la qual participa la Colla de Caldes i també d'altres de fora de la vila. La plantada gegantera (nom aquest de la plantada que evoca a la perfecció l'acció de bastir els gegants) a l'esplanada de Can Muntanyà, serveix per iniciar la cercavila, que segueix el recorregut habitual de La Riera, Carreró, Camí Ral, Carrers de Sant Josep i de Santa Teresa, per arribar finalment a la Plaça de les Barques. Aquell mateix dia es fa l'escumada-xeringada, activitat especialment adreçada als més joves, en la que es fa una mena de batalla d'escuma, llançada sobre els participants amb una mena de xeringa gegant. A la Sala Cultural de l'Ajuntament es fa una trobada de puntaires, que mostren les seves obres artesanals. Cal no oblidar que a Caldes funciona des de fa anys una associació de puntaires que porta el nom de Gramanets, i que tenen la seu a la mateixa Casa de la Vila. També a la Sala Cultural, aquest darrer any, es va fer una exposició fotogràfica. Al complex esportiu municipal es fan activitats de caire esportiu adreçats a petits i grans. La Festa Major s'acostuma a cloure el dia de la Diada Nacional de Catalunya amb un correfoc de la Colla de Diables de Caldes, que muntant un espectacle de llum i foc recorren el nucli antic de la vila. Normalment surten de la Plaça de Sant Antoni, per seguir després pels carrers Major, Mercè, Nou, La Riera i acabar a la Plaça de la Vila. Tots els actes són organitzats per l'Ajuntament i les entitats culturals de la vila.

    Es fa del 8 de setembre (dia de la Mare de Déu del Remei, patrona de Caldes d'Estrac) fins a l'11 de setembre (Diada Nacional de Catalunya).

    El 1977 es crea l'Associació de Veïns de Caldes d'Estrac amb l'objectiu de popularitzar les festes i activitats locals.

    AA.DD. (1995). Fotografies Antigues de Caldes 1870-1962. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac. AA.DD. (2005). Dos-cents anys de l'actual temple parroquial. Caldae Aquae Núm. 3. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. GRAU MOLIST, L. (2004). L'estiueig a Caldes d'Estrac. Una aproximació. Caldae Aquae Núm. 2. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. MARZAL, J. (1999). Caldes d'Estrac. Vila d'aigua calenta i aigua salada. Breu història il·lustrada. Arrels Cultura. Caldes d'Estrac. MORESO, M. AZUAGA, J. M. (1999). A pas de gegants. Història dels gegants a Caldes d'Estrac. El Clavell. Premià de Mar. NADAL, J. (1951). Un tros de Barcelona. Caldetas 1800. Dalmau y Jover. Barcelona.