Festa de Sant Antoni o La Corrida
Puig-reig

    Berguedà
    Puig-reig
    Emplaçament
    Plaça de la Nova i els seus entorns inmediats

    Coordenades:

    41.97391
    1.87928
    407146
    4647487
    Número de fitxa
    08175 - 2
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

    A Puig-reig, el cap de setmana següent a la diada de Sant Antoni és sinònim de La Corrida. Sant Antoni és el patró dels pagesos, traginers i carreters, i la festa se celebra des de fa més de 125 anys i és el testimoni de la importància de les comunicacions en una orografia gens plana, els camins berguedans eren tots camins de bast.
    Durant centenars d'anys i fins ben entrat el segle XX, en el món rural els traginers i les mules eren els protagonistes de la mobilitat, també el bestiar de tir tenia una importància cabdal per a l'economia de les famílies. Puig-reig poble lligat al món rural també en fa el seu homenatge.
    La festa de la Corrida és similar als seus inicis: la missa, les sardanes, la Corrida i el joc de les cintes són el plat fort de la festa. Ara bé, d'uns anys ençà, per tal de mantenir viva i millorar la diada s'han incorporat elements nous. Un és la introducció d'un element molt característic de Puig-reig, els embotits. La mostra d'embotits locals i les xerrades al voltant de la cuina del porc ja hi són presents. Activitats esportives relacionades amb els cavalls, exhibicions de ferradors i forja, el ral·li fotogràfic, el concurs estatal de diapositives, una exposició d'eines del camp, etc., són els nous elements de la festa. Una antiga festa per els nous temps.

    Els orígens de la festa són incerts. Però en alguns documents del segle XIX ja en tenim referència i té un cert renom, ja que el segle XIX coincideix amb el moment en què la celebració dels Tres Tombs s'estén per moltes poblacions catalanes.
    La festa consistia en un passa carrer amb desfilada de cavalleries, presidida pels banderers i amb l'acompanyament de l'orquestra, una missa i la benedicció dels animals. Al migdia, abans de les dues el més esperat, la corrida, una cursa de cavalls, mules i ases. Era l'acte central de la festa, d'aquí que avui l'anomenem la festa La Corrida. La gent emplenava ambdós costats de la carretera en tot el trajecte. El guanyador tenia l'honor de ser el banderer. Un cop acabada la cursa es feia el joc de les cintes. Entre balcó i balcó es lligava una corda de la qual en penjaven unes cintes. Les cintes acabaven amb una anella i els diferents genets, tot passant al galop per sota, havien d'enfilar l'anella amb un bastó i emportar-se la cinta, cal destacar l'aspecte lúdic i humorístic del joc. La festa acabava amb els saraus, se'n feien dos, un a la tarda i un altre a la nit. La festa de la Corrida no era només un dia per retre homenatge a sant Martí, sinó que era un dia en el qual molta gent de la contrada aprofitava per trobar-se i fer tractes.

    Fitxes d'Etnografia i Folklore del Berguedà. Municipi Puig-reig. Àmbit de Recerques del Berguedà,1985.
    SERRA, R. Piñero, J. (2008): La Corrida, Festa de Sant Antoni a Puig-Reig, Puig-reig
    SERRA, R (2008). Fires, mercats i festes de bestiar de peu rodó. Una mirada històrica i antropològica, a L'EROL 97, Berga
    www.lacorrida.info
    www.puig-reig.cat