Festa de la Mare de Déu del Roser Casserres

  Berguedà
  L'Ametlla de Casserres
  Accés des de la Ctra. C-16
  461

  Coordenades:

  42.04535
  1.87334
  406758
  4655425
  08049-187
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Contemporani
  XX
  Bo
  Inexistent
  Obert
  Lúdic
  Pública
  Jordi Montlló Bolart

  Festa de la Colònia de l'Ametlla de Casserres que es celebra la primera setmana d'octubre, el cap de setmana més proper al 7, festivitat del Roser. La Mare de Déu de Roser és l'advocació que té l'església de la colònia.
  El dissabte a la tarda es fa una botifarrada popular amb botifarra blanca i negra amb allioli de codony per a tothom. En acabat es fa ball a la plaça de la colònia. L'endemà (diumenge) es fa l'ofici religiós en honor a la patrona i es canten els goigs.

  L'allioli de codony és un producte originari del Pallars i també d'altres indrets com l'Alt Urgell i la Cerdanya. El codony és un fruit de tardor que suporta bé les temperatures fredes de muntanya. Gairebé tota la collita es emprada per a l'elaboració del codonyat però una part de la producció es reserva per a fer l'allioli que es prepara afegint a l'emulsió d'all i oli una porció de codony madur prèviament bullit, pelat i havent extret les llavors. Té un gust dolç i és lleugerament picant per la qual cosa acompanya molt bé carns i peixos, tot i que hi ha qui el prefereix empastifat damunt d'una bona llesca de pa.

  La devoció de la Mare de Déu del roser és molt antiga, on la rosa i el roser eren símbols de l'arribada de la primavera, d'amor i bellesa. Aquests símbols es trobaven vinculats a les divinitats que veneraven i a les quals se'ls ofrenaven roses. Antigament aquesta festa es celebrava pel maig i també per Pentecosta, i els seus goigs són uns dels més antics coneguts. El papa Gregori XIII, va traslladar la celebració d'aquesta festa al dia 7 d'octubre en commemoració a la batalla de Lepant.