Farmàcia Parrilla
Rubí

    Vallès Occidental
    C/ Xercavins, 2, 08191-RUBÍ
    Emplaçament
    Al nucli urbà

    Coordenades:

    41.4914
    2.02976
    419010
    4593764
    Número de fitxa
    08184-175
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Any
    1909
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 029A09000
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

    És la primera farmàcia de Rubí, junt amb la de la baixada del carrer de Montserrat. La farmàcia és va inaugurar cap el 1880 i la façana actual dels anys 1920 (informació oral P. Bel). Té tres altures, presentant elements decoratius típics del modernisme. Dins d'aquest edifici destaca l'establiment de la farmàcia (anuncia't en una gran pintura amb tipografia modernista al lateral de l'edifici). És de remarcar pel seu enrajolat exterior de ceràmica vidrada de color groc, amb una sanefa decorativa del mateix material a l'alçada de la llinda de la porta. Aquesta també resulta d'interès. L'accés a la botiga es fa per una porta adintellada, amb dues pilastres al costat i una columna central, totes de marbre blanc vetejat de gris. Es conserva la fusteria del despatx, pintada de blanc.

    La va fundar el Sr. Agustí Pannón Fina, l'any 1827 qui, antigament, tenia un despatx d'herboristeria al carrer Sant Joan. Una filla del Sr. Agustí, es va casar amb el Sr. Gener, també farmacèutic i jutge. L'actual edifici es va reformar el 1909, refent el portal (que era més petit i amb portalada de fusta). Cap el 1920 Miquel Feixes i Ferrussola (que venia d'Olot) s'instal·la a Rubí, començant a treballar a la farmàcia Gener. Aquest treballava a la farmàcia mentre estudiava la Universitat. Així, quant el Sr. Gener es va retirar, cap el 1920, aquest es quedà amb la farmàcia i es maridà amb Montserrat Muxí, veïna del carrer Santa Maria. El pare de la Sra. Muxí, comprà la casa (Informació oral, farmàcia Parrilla, març 2001). El farmacèutic Miquel Feixes i Ferrusola va formar part del primer consistori de Rubí, després de la Guerra Civil. Va ser molt perseguit durant la contesa ja que estava molt vinculat al món catòlic i era amic personal del polític conservador Alfons Sala, comte d'Egara (MONTOLIU, 1989). Morí cap el 1950, passant la farmàcia a mans de tres titulars diferents i, actualment es troba sota la titularitat de la Sra. Maria Parrilla Leal, l'edifici, però, és de Manuel Feixes Muxí (Informació oral farmàcia Parrilla, març 2001).

    BEL I CANO, Pere A. (2001) Façanes i elements urbans històrics de Rubí, a protegir. Projecte de treball a presentar a la Taula de Patrimoni, Full mecanografiat. MONTOLIU I MARTÍ, Miquel (1989) "Primer consistori provisional a Rubí l'ay 1939" XXXII Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos, Vol. II, pp. 283-288, Rubí: Fundació Museu Biblioteca de Rubí - Centre d'Estudis Rubinencs. TURU CREHUERAS, Eulàlia et al. (2000) Rubí a vista de "Rossinyol", Rubricata. Revista Mensual, núm. 2.301, Octubre 2000. S.Ll. Rotimprès., Informació oral, Framàcia Parrilla, març 2001.