Fàbrica de cal Rovira
Prats de Lluçanès

    Osona
    c/ Plangibert, 2. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

    Coordenades:

    42.00721
    2.03257
    419888
    4651029
    Número de fitxa
    08171-59
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.213.155
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 60916DG1591S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La fàbrica la Rovira està situada al nucli urbà de Prats de Lluçanès. Es tracta d'una fàbrica composada per dos volums rectangulars annexats; un volum format per planta baixa i un pis amb teulada de quatre vents, i un altre volum allargat format per planta baixa i teulada de doble vessant. Els murs de càrrega estan construïts amb maçoneria de pedra irregular i presenta les cantonades i la majoria de les obertures emmarcades amb maó. La façana est presenta en el volum de teulada de quatre vents, una disposició simètrica 3 obertures quadrangulars per planta, i en el volum allargat de teulada de doble vessant 8 grans finestrals disposats linealment emmarcats amb brancals de maó i coronades amb formigó. També presenta una porta d'accés de nova obertura. La façana nord correspon al volum de teulada de quatre vents i queda articulada per un gran accés central amb una disposició simètrica de les obertures que la flanquegen, emmarcades amb brancals de maó i coronades amb formigó: sis finestres quadrangulars a la banda dreta (3 per planta) i sis obertures a la banda esquerra, una de les quals reconvertida en porta d'accés. Sobre la gran obertura central hi ha dues finestres més allargades que la resta. La façana oest presenta la mateixa distribució d'obertures que la façana est i dues portes de mitjanes dimensions d'accés a l'interior.

    La fàbrica de teixits de cal Rovira es crea l'any 1941 per la família Rovira. Era una fàbrica tèxtil on es fabricava cotó i mescles. Inicialment, s'instal·laren 22 telers de garrot, i a l'any 1962 es canviaren per 70 telers de tecnologia "Cerdans". Segons dades de 1982, a la fàbrica hi havia 40 telers i un total de 19 treballadors, 3 homes i 16 dones. L'any 1983 la fàbrica va tancar i es va tornar a obrir posteriorment amb uns altres amos.

    CORTADA, F. X., La indústria tèxtil al Lluçanès. (segle XX: Prats de Lluçanès) dins la revista Estel, abril de 1982. MESTRE, P., Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Prats de Lluçanès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.